Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) pašlaik nav kļuvusi par būtisku ES ekonomisko izaugsmi kavējošo faktoru, intervijā apliecināja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš skaidroja, ka pagaidām uz 27 ES dalībvalstu ekonomiku "Brexit" ietekme ir samērā ierobežota, proti, tas nav kļuvis par būtisku ekonomisko izaugsmi kavējošo faktoru, jo izaugsmes rādītāji ir pietiekami stabili. Tikmēr Lielbritānijā ietekme esot jūtama – redzamas negatīvas sekas un ekonomikas attīstība ir piebremzējusies.

""Brexit" vēl nav noticis, bet Lielbritānija jau tagad ir starp lēnāk augošajām ekonomikām. ES ir divas valstis, kurās ir lēnāk augošā ekonomika ES, – Lielbritānija un Itālija," norādīja politiķis, piebilstot, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES bez vienošanās noteikti nav pamata scenārijs, un no ES puses tiek strādāts pie tā, lai vienošanos panāktu.

EK viceprezidents vērsa uzmanību, ka Eiropas ekonomika attīstās pietiekami sekmīgi, proti, prognoze par ekonomikas izaugsmi gan šogad, gan nākamgad ir 2-2,1% apmērā, un arī šobrīd visās 28 ES valstīs ir izaugsme. Politiķis uzsvēra, ka nodarbinātības līmenis ir vēsturiski augstākajā līmenī un bezdarbs strauji mazinās, tāpat kā mazinās arī budžeta deficīts un valsts parāda līmenis.

"Kopumā ekonomiskās attīstības tendences ir pozitīvas. Pašreiz ir svarīgi strādāt pie ienākumu nevienlīdzības samazināšanas, kas ļautu ekonomiskās izaugsmes augļus sajust visiem Eiropas iedzīvotājiem. Tā kaut kādā mērā būtu arī atbilde šobrīd novērojamajam populisma vilnim," pieļāva Dombrovskis, kurš neslēpa, ka ES pēc tirgus apmēra joprojām ir pasaules otrā lielākā ekonomika.

Politiķis sacīja, ka ES ir stabilizējoša loma, ņemot vērā tendences, kas ir ASV, - atgriešanās pie protekcionisma vai pat izolacionisma, starptautisko institūciju lomas apšaubīšana. Viņaprāt, ir svarīgi, lai Eiropa iestātos par multilaterālu pieeju starptautisko problēmu risināšanā un arī starptautisko organizāciju lomu saglabāšanu, kas pašreiz īpaši attiecas uz Pasaules Tirdzniecības organizāciju (PTO), kur EK ir nākusi klajā ar idejām un risinājumiem, kādā veidā varētu veikt PTO reformu, atbildot uz tām problēmām, kas ir indicētas. Ir svarīgi, lai dažāda veida domstarpības tiktu risinātas starptautiskajos noteikumos paredzētajā veidā.

Viņaprāt, labā ziņa ir tā, ka pašreiz ir izdevies apturēt turpmāku tirdzniecības konflikta eskalāciju starp ES un ASV. Pēc ASV prezidenta Donalda Trampa un EK prezidenta Žana Kloda Junkera tikšanās tika paziņots, ka ASV aptur tālāku tarifu paaugstināšanu. Tāpat ir izveidota sarunu grupa, kas runā par tālāko sadarbību tirdzniecības jomā, ierobežotākā veidā, nekā tas tika diskutēts ar bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrāciju, kad notika sarunas par Transatlantisko tirdzniecības un investīciju partnerības līgumu (TTIP), atgādināja Dombrovskis.

"Runājot par tirdzniecības konfliktu starp Ķīnu un ASV, pašreiz pamatā ir runa par tirdzniecību preču jomā, līdz ar to konflikta ietekme uz ES ekonomiku ir netiešāka, bet mēs to redzam kā riska faktoru gan globālajai ekonomikas attīstībai, gan ES ekonomiskajai attīstībai. Pašreiz tas ne tik daudz ietekmē izaugsmes rādītājus, bet ietekmē konfidences rādītājus jeb to, cik liela ir uzņēmumu konfidence attiecībā uz nākotni. Tas savukārt ietekmē investīciju lēmumus, kas tālāk var radīt papildu problēmas ekonomikai," skaidroja politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!