Foto: DELFI

Aizejošā valdība nelems par 2019.gada budžeta izdevumiem un ieņēmumus palielinošiem pasākumiem, šo jautājumu lemšanu atstājot nākamajam Ministru kabinetam, sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Šā gada martā Ministru kabinets atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) izstrādāto 2019.gada un vidēja termiņa budžeta pieņemšanas grafiku, kas paredz, ka nākamnedēļ, 15. oktobrī, valdības ārkārtas sēdē tiks apstiprināts vispārējās valdības budžeta plāns, kas tajā pašā dienā tiks iesniegts Eiropas Komisijai un Eirogrupai.

Savukārt 16. oktobrī plānots lemt par budžeta izdevumu pārskatīšanas rezultātiem un par to izmantošanu nākamā gada budžetā.

Reizniece-Ozola uzsvēra, ka esošā valdība nepieņems nekādus lēmumus, kas saistīti ar 2019. gada budžeta izdevumiem un ieņēmumus palielinošiem pasākumiem, to atstājot nākamās valdības kompetencē. Tomēr patlaban izskatīšanai Ministru kabinetā tiek gatavots budžeta plāns, uz kura bāzes nākamā valdība varēs pieņemt lēmumus, lai 2019. gada budžets varētu stāties spēkā 1. janvārī.

Ministre piebilda, ka patlaban joprojām nav zināma 2019. gada budžeta fiskālā telpa, bet tā varētu būt zināma oktobra beigās, kad ar savu vērtējumu klajā nāks Eiropas Komisija. "Tas iezīmēs valsts budžeta fiskālo telpu, tādējādi piedāvājot jaunajai valdībai materiālu, uz kā bāzes veidot 2019. gada budžetu," sacīja finanšu ministre.

Tāpat patlaban nav zināmas makroekonomikas prognozes, kuras FM plāno publiskot nākamnedēļ, 15. oktobrī, kad tās līdz ar 2019.gada budžeta plānu tiks skatītas valdības ārkārtas sēdē.

Jau rakstījts, ka, atbilstoši Latvijas Stabilitātes programmai 2018.-2021. gadam, fiskālā telpa 2019. gadā ir plānota mīnus 45,2 miljonus eiro apmērā. Tomēr ministrijas nākamā gada budžetā prioritārajiem pasākumiem papildus pieprasījušas 1,1 miljardu eiro. Tiesa, Reizniece-Ozola iepriekš pieļāva, ka līdz ar jaunajām makroekonomikas prognozēm, 2019. gada fiskālā telpa varētu būt pozitīva.

Attiecībā uz 2019. gada budžetu Ministru kabinets šā gada aprīlī jau pieņēma lēmumu par valsts funkciju izpildei nepieciešamajiem bāzes izdevumiem, paredzot, ka nākamgad valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi būs 6,73 miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar budžeta ietvara likumā 2019. gadam noteikto, bāzes izdevumi būs par 75,5 miljoniem eiro lielāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!