Foto: Publicitātes foto
Lai palīdzētu jaunuzņēmumiem saņemt finansiālu atbalstu un motivētu vairāk uzņēmēju realizēt savas inovatīvās biznesa idejas, Latvijas "Start-up" uzņēmumu asociācija "Startin.LV" sadarbībā ar Ekonomikas ministriju piedāvās informatīvu rakstu sēriju par jaunuzņēmumu nozares aktualitātēm, veiksmes stāstiem un pieejamajiem atbalsta instrumentiem. Pateicoties portāla "Delfi" atbalstam, raksti būs pieejami plašākai auditorijai.

Rakstu un infografiku sērijā plānots soli pa solim izskaidrot jaunuzņēmumiem aktuālus jautājumus, sākot no tā, kā dibināt uzņēmumu, un beidzot ar to, kā pieteikties valsts atbalstam. Šīs iniciatīvas mērķis ir nodrošināt, lai jaunuzņēmumi ir informēti par savām iespējām un prot tās izmantot, kā arī veicināt jaunu uzņēmumu rašanos.

Dažas no tēmām, kas tiks apskatītas šajā rakstu sērijā:

  • Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums, riska kapitāla ieguldījumi un citi valsts atbalsta instrumenti, kas pieejami jaunuzņēmumiem: kādu atbalstu tie paredz un kā uz tiem pieteikties;

  • kā uzņēmējiem no ārpus-ES valstīm uzsākt un reģistrēt savu biznesu Latvijā;

  • kādas ir finansējuma piesaistīšanas iespējas Latvijā, kas un kā tās var izmantot;

  • Latvijas jaunuzņēmumu pieredze un veiksmes stāsti.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ir vairākkārt uzsvēris, ka Latvijas ekonomikas izaugsme ir strauji augošo tehnoloģiju uzņēmumu jeb jaunuzņēmumu rokās. Latviešiem jau ir izdevies radīt vairākus veiksmīgus un pasaulē zināmus uzņēmumus, tādus kā "Printful", "Sonarworks", "Infogram", "Nordigen" un "Anatomy Next", kas pierāda, ka Latvijā talantīgu uzņēmēju netrūkst.

Pašlaik Latvijā kopumā reģistrēti apmēram 350 jaunuzņēmumi, kas ir samērā neliels skaits, tomēr pēdējos gados vērojama pozitīva pieauguma dinamika. Šobrīd ir svarīgi aktīvi atbalstīt jaunuzņēmumu vides attīstību un sniegt noderīgu informāciju par pieejamo atbalstu, kā arī dalīties ar esošajiem veiksmes stāstiem, lai iedvesmotu jaunos uzņēmējus.

''Izglītot sabiedrību un sniegt aktuālāko informāciju par pieejamo atbalstu jaunuzņēmumiem ir viens no mūsu galveniem darbības veidiem. Uzskatām, ka sadarbībā ar mūsu partneriem varēsim gan nodrošināt plašu un kvalitatīvu saturu izglītojošiem semināriem, gan saprotamā veidā izskaidrot sabiedrībai par jaunuzņēmumiem,'' norāda Latvijas "Start-up" uzņēmumu asociācijas izpilddirektore Aļona Beļinska.

Papildus rakstu sērijai tiks rīkoti arī īpaši jaunuzņēmumu pārstāvjiem domāti semināri, kuros būs iespēja klātienē uzzināt aktuālāko informāciju un noskaidrot atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Pirmais seminārs par Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumu notika jau 21. augustā, kurā Olga Barretu-Gonsālvisa no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) stāstīja par šogad pavasarī pieņemtajiem likuma grozījumiem un pieteikšanās procedūru. Pasākums pulcēja Latvijas jaunuzņēmumu vadītājus, investorus un mediju pārstāvjus.

Detalizētāka informācija par tuvākajiem semināriem būs pieejama asociācijas interneta vietnē vai rakstot uz e-pastu. Sekojiet līdzi arī "Facebook" vietnē, lai nepalaistu garām aktuālos pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!