Foto: Publicitātes foto

Septembra vidū Latvijā viesojās finanšu jomas eksperts Johans Lorencens, kurš ir bijušais jaunuzņēmuma "Holvi" vadītājs. Žurnāls "Forbes" savulaik nosaucis "Holvi" par "nākamo lielāko Somijas veiksmes stāstu pēc "Nokia"". "Holvi" kļuva par Eiropas pirmo regulēto finanšu jaunuzņēmumu, vēlāk to nopirka starptautiskā Spānijas banku grupa "BBVA". "Swedbank" un "Startup Wise Guys" pasākuma laikā portālam "Delfi" izdevās aprunāties ar Lorencenu, kurš šobrīd darbojas vairākos jaunuzņēmumos.

Lorencens ir strādājis gan pie jaunuzņēmumu radīšanas, gan kā riska kapitālists, un viņš pats atzīst, ka vislabāk jūtas kaut kur pa vidu starp šīm abām jomām. Tradicionāli riska kapitālists nodrošina finansējumu, tomēr Lorencens norāda, ka jaunās paaudzes riska kapitālisti ir atšķirīgi – papildus finansējumam sniedz arī padomus un ir gatavi uzrotīt piedurknes, lai palīdzētu uzņēmumiem augt. Lai šodien būtu labs investors, it īpaši finanšu sektorā, ir labi jāpārzina attiecīgā joma un ir jābūt vēlmei palīdzēt citiem. Nevar atzvelties krēslā un gaidīt investīciju atdevi.

Savukārt, strādājot jaunuzņēmumā, ir iespēja radīt kaut ko jaunu, un tas tiešām ir aizraujoši, rada piepildījumu un ir jēgpilni. Lorencens neslēpj, ka darbs jaunuzņēmumā aizņem daudz laika, tādēļ maz atliek laika, ko veltīt ģimenei. Tomēr vissarežģītākais ir saprast, kad kaut ko mainīt, vienlaikus ņemot vērā gan investorus, gan klientus. Tāpat svarīgi ir atrast cilvēkus, ar kuriem roku rokā strādāt, jo kopā nāksies pavadīt daudz laika. Jaunuzņēmumi bieži saskaras ar problēmām, līdz ar to var redzēt gan labo, gan slikto katrā cilvēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!