Foto: DELFI

Valsts ieņēmumu dienests (VID) varētu pārskatīt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāja statusu katru reizi, kad uzņēmumā mainās pilnvarotās amatpersonas, tiesa, uzņēmēju organizācijas gan pauž bažas, ka šāda norma varētu aizbiedēt ārvalstu investorus, piektdien vēsta raidījums ''LNT ziņas''.

VID piedāvā veikt grozījumus PVN likumā, lai ikreiz, kad PVN maksājošā uzņēmumā mainās valdes locekļi, prokūrists vai cita pilnvarotā persona, VID būtu tiesības apturēt PVN numuru darbību un saukt šīs jaunieceltās pilnvarotās amatpersonas uz intervijām. "Un tikai tajā mirklī, kad VID atkal pārliecinās, ka viss kārtībā, tad atjauno PVN numura darbību," raidījumam norādīja VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā.

Šobrīd VID uz interviju sauc uzņēmuma pārstāvjus tikai, ja PVN maksātāja statuss uzņēmumam piešķirts pirmo reizi. Praksē gan esot pierādījies, ka arī shēmošanā iesaistītos uzņēmumus sākotnēji pārstāv cilvēki, kuri iepriekš nav bijuši sodīti un nav nekādā veidā bijuši VID redzeslokā, taču saņemot tiesības reģistrēt darījumus ar PVN, pēc kāda laika šie valdes locekļi tiek nomainīti un uzņēmums tiek izmantots nelikumīgām darbībām.

Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadītājs Jānis Endziņš raidījumam pauda bažas par ārvalstu uzņēmumiem, kurus tas varētu aizbiedēt: "Kur valdes locekļi atbrauc tikai uz sēdēm, un tagad viņiem pateikt, ka jums tur jāiet uz Valsts ieņēmumu dienestu uz kaut kādām intervijām." Endziņam nav pārliecības, ka šīs intervijas sniegs pārliecinošus rezultātus, un ka tas būs efektīvs rīks cīņai ar ēnu ekonomiku.

Kā vēsta "LNT Ziņas", likuma grozījumi atbalstīti Ēnu ekonomikas apkarošanas padomes sēdē, un tagad tos plāno apspriest ar uzņēmumus pārstāvošām organizācijām. VID gan ir pārliecināts, ka jaunās prasības uzlabotu uzņēmējdarbības vidi, jo tajā neienāktu uzņēmumi, kas patiesībā nozog godīgo uzņēmēju samaksātos nodokļus. Tāpēc VID cer, ka Finanšu ministrija konkrētus likuma redakcijas varētu virzīt apstiprināšanai kopējā nākamā gada budžeta pakā, vēsta raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!