Foto: Shutterstock
"Premium" mājokļu īres tirgū nemainīgi augstu pieprasījumu palīdz uzturēt Latvijā dislocēto starptautisko organizāciju darbinieku vajadzība pēc augstas klases dzīvojamās platības, kurā manāmas deficīta pazīmes un katrs atbilstošais mājoklis tirgū tiek realizēts ļoti ātri, informēja "premium" segmenta nekustamo īpašumu uzņēmums "Baltic Sotheby's International Realty".

Komentējot norises Pierīgas nekustamo īpašumu tirgū, "Baltic Sotheby`s International Realty" īres projektu menedžere Marika Alksnīte norādīja, ka šogad pirmajā pusgadā saglabājusies nemainīgi augsta darījumu intensitāte augstākā komforta jeb tā dēvētajā "premium" īpašumu īres tirgū.

"Pierīgā izmitināto starptautisko organizāciju darbinieki uztur augstu pieprasījumu "premium" īres tirgū, turklāt ne tikai tuvējos Pierīgas novados, bet arī Rīgā. Strādājot ar ārvalstu speciālistiem (vēstniecību un starptautisku kompāniju darbinieki), un ārvalstu studentiem, redzam, ka tirgū pieejamu cenai atbilstoša līmeņa mājokļu (dzīvokļi vai privātmājas) piedāvājums nav plašs, tāpēc ikviens labs īpašums tiek izīrēts ļoti ātri," piebilda Alksnīte.

Gada sākumā, kā arī pateicoties vairāk nekā 100 dienu siltajai un garajai vasarai, liels pieprasījums bijis pēc mājokļu īres Jūrmalā un citās piejūras un gleznainas dabas apkaimēs, bet, tuvojoties rudenim, pieaug ārvalstu studentu interese par īres mājokļiem ne tikai universitāšu bagātajā Pārdaugavā, bet arī Rīgas centrā, informēja Alksnīte.

Savukārt dažādu starptautiski organizāciju darbinieki, kas Latvijā ierodas misijā uz trīs vai četriem gadiem, un lielāko tiesu – kopā ar visu ģimeni, iedzīvi un arī mājdzīvniekiem, pieprasa "premium" mājokļus ilgtermiņa īrei. Tie var būt gan mēbelēti, gan nemēbelēti, ar trīs vai četrām guļamistabām, vairākām vannas istabām, palīgtelpām (lietu glabāšanai, veļas mazgāšanai un izžaušanai utt.), iespējām novietot automašīnu (garāža vai stāvvieta) un iespējām mājoklī dzīvot bērniem un mājdzīvniekiem. Visbiežāk tiek pieprasītas privātmājas platībā līdz 250 kvadrātmetriem vai arī plaši dzīvokļi īres cenās no 1700 eiro līdz 2500 eiro mēnesī atkarībā no dzīvokļa platības.

Berģos, Baltezerā un Ādažos labas mājas īrei tirgū nav bieži pieejamas, jo saimnieki paši tajās dzīvo, vai arī izliek īrei īpašumus, kurus ilgstoši nevar pārdot. Pa laikam īrei parādās mājas no nesen celtā ciemata "Sunīši", kur īpašumus savulaik aktīvi pirka nerezidenti. Turklāt Pierīgas īres īpašumus (mājas, dzīvokļus) tuvuma ar Rīgu, kā arī zaļās dabas un ainaviskās apkārtnes dēļ izvēlas īrēt arī vietējais klients, kurš ir pārdomu procesā par savu personīgo īpašumu.

"Vēl daudzi īpašumu saimnieki nav gatavi apzināties reālo tirgus situāciju un iedomājas, ka viņiem ir jāatgūst visi savulaik īpašumā investētie naudas līdzekļi, kā arī papildus jānopelna. Līdz ar to nereti mājokļu cenas, tajā skaitā īres cenas, šajā reģionā, kā arī daudzviet citur, ir neadekvāti augstas. Nav pareizi un korekti prasīt īrniekam maksāt pilnu cenu par pirms "padsmit gadiem" būvētu privātmāju ar novecojušu interjeru un iekārtojumu. Klienti nav gatavi pārmaksāt, tāpēc atbilstošam piedāvājumam par adekvātu cenu šobrīd tirgū ir liela nozīme. Pircējs ir mainījies, tādēļ ir jāmainās arī pārdevējam. Ļoti bieži īpašnieki ierobežo savu piedāvājumu arī ar nosacījumu, ka nevar tikt uzņemti mazi bērni vai mājdzīvnieki. Jo elastīgāki savā piedāvājumā ir mājokļu īpašnieki, jo vairāk ieklausās pieredzējušu mākleru padomos par īpašuma uzlabojumiem un pielāgošanu augstākā komforta līmeņa prasībām, jo veiksmīgāk un ātrāk šāds mājoklis atradīs savu īrnieku," piebilda Alksnīte.

Lai gan atbilstošu īres mājokļu deficīts tirgū esot jūtams, tomēr tas īres cenas nav ietekmējis, piebilda Alksnīte. Viņa paredz, ka arī gada otrajā pusē "premium" īres tirgū saglabāsies līdzīga aktivitāte, bet kopumā Pierīgas nekustamo īpašumu tirgus - tieši tuvuma galvaspilsētai dēļ - būs pievilcīgs klientiem (gan vietējiem, gan ārvalstu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!