Foto: Shutterstock

Uzņēmēji nepilnīgi novērtē personu ar invaliditāti un pirmspensijas vecuma cilvēku izmantošanu darba tirgū, šādu viedokli šodien forumā "Latvijas vērtības" pauda Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane.

NVA Liepājas filiāles uzraudzībā patlaban ir 3500 bezdarbnieki dažādās vecuma grupās. No tiem aptuveni 1000 bezdarbnieku ir pirmspensijas vecumā, tuvu 1000 ir ilgstoši bezdarbnieki, proti, personas, kuras bez darba ir vairāk nekā 12 mēnešus, bet aptuveni 600 bezdarbnieku ir jaunieši vecuma grupā no 15 līdz 29 gadiem. Savukārt nepilnas 500 personas ir ar invaliditāti.

Baumane skaidroja, ka uzņēmēji nepilnīgi novērtē personas ar invaliditāti, jo tie ir cilvēki, kas vēlas un var strādāt. Viņasprāt, šis ir resurss, kas uzņēmējiem jāizmanto.

Tāpat NVO darbinieki novērojuši, ka darba devēji ne vienmēr korekti attiecas pret pirmspensijas vecuma cilvēkiem, kuriem vecums jau ir tuvu pie 60 gadiem. Darba devējs, palūkojoties uz iespējamā darbinieka vecumu, nemaz neizvērtē viņa prasmes.

Tajā pašā laikā uzņēmēji forumā neslēpa, ka ir jūtams darba spēka deficīts. Piemēram, Kurzemes reģionā ražotāji saskaras ar tā dēvēto "melno darbu darītāju" trūkumu, kur veicams fiziski smags darbs, tādēļ pirmspensijas vecuma personas to nevar veikt.

Foruma dalībnieki vērsa uzmanību arī uz to, ka Kurzemes reģionā novadu lielās pilsētas saskaras ar to, ka trūkst dzīvesvietas, kur izmitināt cilvēkus. Taču dzīvojamo fondu trūkums ir ne tikai Kurzemes reģiona problēma, bet gan Latvijā globāla problēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!