Foto: DELFI
Uzņēmums SIA "Eolus", kas ir Zviedrijas uzņēmuma "Eolus Vind" AB meitas uzņēmums Latvijā, tuvāko četru gadu laikā Dobeles un Tukuma novados plāno uzbūvēt līdz šim Latvijā lielāko vēja elektrostaciju parku, uzstādot 51 vēja turbīnu. Kopējās investīcijas šajā projektā būs aptuveni 250 miljoni eiro, portālu "Delfi" informēja kompānijas pārstāvji.

Vēja enerģijas parks varēs saražot aptuveni 0,7 teravatstundas (TWh) elektroenerģijas gadā, kas būs aptuveni 10 % no Latvijas elektroenerģijas gada patēriņa, iecerējis uzņēmums.

"Jaunā vēja elektrostaciju parka ekonomiskais pamatojums ir arvien pieaugošā vēja enerģijas ražošanas tehnoloģijas efektivitāte. Vēja enerģija ir un būs lētākais no atjaunojamajiem enerģijas ražošanas veidiem un jauno vēja enerģijas parku mēs veidojam neatkarīgi no tā, kāda būs Latvijas atjaunojamās enerģijas atbalsta politika nākotnē," saka Gatis Galviņš, "Eolus" valdes loceklis.

"Stabilas ekonomikas attīstības un ilgtspējīgas valsts enerģijas politikas ietvaros vēja enerģija noteikti spēs nodrošināt efektīvu un alternatīvu enerģijas avotu, kas ir it sevišķi svarīgi arvien pieaugošas elektroenerģijas cenas apstākļos. Augstā elektrības cena pierāda, ka Baltijas tirgū ir vajadzīga papildus elektroenerģijas jauda, ko spēj nodrošināt vēja enerģija," turpina Galviņš.

Vēja elektrostaciju parku plānots veidot savienotā teritorijā, kas atrodas divās pašvaldībās – daļa parka atradīsies Dobeles novada Dobeles pagastā, bet daļa – Tukuma novada Džūkstes pagastā. Šobrīd noris projekta Ietekmes un vidi ziņojuma sabiedriskā apspriešana, ir notikušas vairākas sabiedriskās apspriešanas sanāksmes. Paredzams, ka Ietekmes uz vidi atzinuma apstiprināšana varētu notikt līdz gada beigām, kam sekos projekta būvniecības fāze.

Plānots, ka daļā projekta teritorijas būvniecības darbi tiks uzsākti nākamgad. Saskaņā ar šī brīža plāniem, projekts pilnībā tiks pabeigts 2022. gadā. Drīzumā tiks izraudzītas projekta būvniecības kompānijas, kā arī vēja turbīnu un tehnoloģijas piegādātāji.

Zviedrijā bāzētais "Eolus Vind" AB ir viens no lielākajiem vēja enerģijas attīstības uzņēmumiem Ziemeļvalstīs. Uzņēmums ir dibināts 1990. gadā un līdz šim ir uzbūvējis vairāk kā 540 no kopumā aptuveni 3400 Zviedrijā uzstādītajām vēja enerģijas turbīnām. "Eolus Vind" AB ir kotēts "Nasdaq"Stockholm fondu biržā un uzņēmumam ir aptuveni 7300 akcionāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!