Foto: LETA

"Luminor", viens no vadošajiem finanšu pakalpojumu sniedzējiem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, ceturtdien, 13. septembrī, paziņoja par jaunas stratēģiskas korporatīvās partnerības uzsākšanu ar konsorciju, kura vadībā būs pasaules vadošais investīciju fonds "Blackstone Group L.P." ("Blackstone"). Darījuma ietvaros "Blackstone" iegādāsies 60% "Luminor" akciju un kļūs par vairākuma akciju īpašnieku līdzās bankas pašreizējiem akcionāriem "Nordea Bank AB" ("Nordea") un "DNB Bank ASA" ("DNB").

Šis ir pēdējās desmitgades vērienīgākais privātā kapitāla fonda bankas vairākuma akciju iegādes darījums Baltijas reģionā.

Apvienojot "Nordea" un "DNB" biznesu Baltijas valstīs, "Luminor" tika izveidota 2017. gadā un ir trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs reģionā ar 23% tirgus daļu kreditēšanā, kopējiem bankas aktīviem 15 miljardu apmērā, aptuveni 3000 darbiniekiem un 64 klientu apkalpošanas centriem visā Baltijas reģionā.

"Nordea" un "DNB" saglabās vienādas kapitāla daļas 20% apmērā, turpinot atbalstīt "Luminor" ar ilgtermiņa finansējumu, zināšanām un pārstāvniecību "Luminor" grupas padomē. Tāpat arī "Blackstone" un "Nordea" noslēguši papildu vienošanos par "Nordea" 20% akciju pārdošanu tuvāko gadu laikā.

Saskaņā ar "Luminor" grupas Padomes priekšsēdētāja Nila Melngaiļa teikto, "Blackstone" ir pasaules vadošais partneris lielu uzņēmumu trasformācijās un pārmaiņu vadībā. Viņu ilggadējā pieredze finanšu pakalpojumu nozarē un kapitāla tirgos, atbalstot ambiciozus un augošus uzņēmumus, ir vērtīga "Luminor" turpmākajai attīstībai. "Blackstone" pievienošanās ļaus pakāpeniski nodrošināt izaugsmi biznesā, kā arī ieviest ikdienas sadarbībā ar klientiem pasaules standartus un zināšanas, lai sasniegtu "Luminor" mērķi – kļūt par neatkarīgu finanšu pakalpojumu grupu Baltijas reģionā.

Vienlaikus šis darījums reprezentē arī būtisku ārvalstu tiešo investīciju ienākšanu reģionā. Tas ir apliecinājums un spēcīgs signāls stabilai ekonomiskai augšupejai un labvēlīgai investīciju videi Baltijas valstīs. Kā pēdējās desmitgades vērienīgākais privātā kapitāla darījums Baltijā "Blackstone" lēmums investēt "Luminor" apliecina mūsu izvēlēto stratēģisko virzienu. "Luminor" ilgtermiņa plāns ir kļūt par biržā reģistrētu uzņēmumu," komentē Melngailis.

"Luminor" grupas vadītājs Erki Rāzuke uzsvēra, ka arī turpmāk ikdienas klientu apkalpošanai un darbam pie servisa uzlabošanas pievērsīsim ļoti lielu uzmanību. Laika gaitā jaunais stratēģiskais investors sniegs daudz priekšrocību gan klientiem, gan visai "Luminor" komandai.

"Šajā reģionā nav neviena cita vietēja finanšu pakalpojumu sniedzēja ar neatkarīgu pārvaldību, kas apkalpotu klientus visās Baltijas valstīs. Mūsu sadarbība ar "Blackstone" turpmākajos gados stiprinās šo pozīciju un nodrošinās "Luminor" nepieciešamo kapitālu investīcijām, lai attīstītu digitālo piedāvājumu un paplašinātu esošo produktu un pakalpojumu piedāvājumu," teica Rāzuke.

Rāzuke arī piebilda, ka "Blackstone" ir starptautiski atpazīstams ar īpaši talantīgu cilvēku piesaistīšanu, kuriem piemīt uz uzņēmējdarbību vērsta domāšana. Apvienojot "Luminor" pašreizējos talantus ar mūsu jaunā stratēģiskā īpašnieka starptautiskajām zināšanām un pieredzi, varēsim sniegt labākos pakalpojumus mūsu klientiem."

"Blackstone" vecākais izpilddirektors Nadims El Gabani: "Šī ir aizraujoša iespēja investēt lieliskā uzņēmumā, kas darbojas pievilcīgā tirgū. Rāzuke vada ārkārtīgi talantīgu vadības komandu, kura jau parādījusi un turpina uzrādīt izcilu sniegumu, nodrošinot pakalpojumus klientiem un radot pievienoto vērtību akcionāriem. Mēs ticam, ka "Luminor" ir labi pozicionēts, lai kā patiesi neatkarīgs finanšu pakalpojumu sniedzējs turpinātu būt vadošs tirgus spēlētājs. Priecājamies par sadarbību ar vadību "Nordea" un "DNB" un vēlamies strādāt kopā, lai veidotu spēcīgāku platformu tālākajai izaugsmei."

Darījumu plānots slēgt 2019. gada pirmajā pusgadā pēc Eiropas Centrālās bankas un vietējo uzraudzības iestāžu apstiprinājumu saņemšanas. Vienlaikus starptautiskā reitingu aģentūras "Moodys Investors Service" piešķīrusi "Luminor" depozītu reitingu ar stabilu nākotnes vērtējumu. Šis ir pirmais "Luminor" piešķirtais kredītreitings, kas apliecina gan "Luminor" finansiālo stabilitāti, gan kopējo kredītspēju.

Apvienojot Ziemeļvalstu pieredzi un zināšanas, "Luminor" kā neatkarīgs Baltijas finanšu pakalpojumu sniedzējs izveidots 2017. gada rudenī, apvienojot "Nordea" un "DNB" biznesu Baltijas valstīs. Par plāniem apvienot darbību Baltijā "Nordea" un "DNB" paziņoja 2016. gada vasarā. "Luminor" kopējais kredītportfelis mērāms 12 miljardu eiro apmērā, savukārt kopējais klientu noguldījumu apjoms sasniedz vairāk nekā 8 miljardus eiro. "Luminor" kopējais pašu kapitāls ir 1,74 miljardi eiro.

"Blackstone" viens no pasaules vadošajiem investīciju fondiem ar mērķi radīt pozitīvu ekonomisko ietekmi un ilgtermiņa pievienoto vērtību ieguldītājiem, uzņēmumiem, kuros viņi iegulda un sabiedrībās, kurās viņi strādā.

"Blackstone" aktīvu pārvaldības uzņēmumi ar apmēram 439 miljardiem ASV dolāru pārvaldīšanā ietver starptautiskus ieguldījumu fondus, kas vērsti uz privāto kapitālu, nekustamo īpašumu, valsts parādu un pašu kapitālu, ne-investīciju kredītiem, reāliem aktīviem un sekundāriem fondiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!