Foto: LETA

Kredītiestādes finanšu pakalpojumu sniegšanā tieši nedrīkstēs būt iesaistītas personas, kas sodītas par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, paredz grozījumi Kredītiestāžu likumā, ko Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lēma virzīt izskatīšanai Saeimā.

Kā portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā, likumprojekts paredz noteikt, ka kredītiestādes finanšu pakalpojumu sniegšanā tieši nedrīkstēs būt iesaistītas ne tikai personas, kas sodītas par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu (kamēr sodāmība nav dzēsta vai noņemta), bet arī tādas personas, kurām ir aktīvs maksātnespējas process.

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, šāds ierobežojums plānots, lai veicinātu sabiedrības uzticību finanšu sektoram un nepieļautu noziegumu rašanos pašās kredītiestādēs.

Paredzēts, ka kredītiestādēm būs tiesības pārbaudīt savu darbinieku, kā arī to personu, kas pretendēs uz amatu, pieprasot Sodu reģistram rakstisku informāciju par to, vai konkrētās personas dati ir iekļauti reģistrā.

Ar Kredītiestāžu likuma grozījumiem arī plānots noteikt ierobežojumu akcionāriem būt par valdes locekļiem un ieņemt amatu kredītiestādes augstākajā vadībā. Valdes loceklis vienlaikus nedrīkstēs būt arī akcionārs, kuram ir būtiska līdzdalība kredītiestādē neatkarīgi no tā, vai šāda līdzdalība ir tieša vai netieša.

Līdzdalības sliekšņa ierobežojumu paredzēts noteikt kā 10% no kapitāla vai balsstiesībām, un šāds apmērs jau raksturo personas vēlmi un spējas kā akcionāram ietekmēt kredītiestādes darbību, anotācijā norādījuši likumprojekta izstrādātāji Finanšu ministrijā.

Tāpat ar likuma izmaiņām plānots pilnveidot kredītiestāžu sadarbību ar Valsts ieņēmumu dienestu. Savukārt, ņemot vērā izmaiņas personas datu aizsardzības tiesiskajā regulējumā, ar grozījumiem paredzēts arī Datu valsts inspekcijai dot pilnvaras no kredītiestādes pieprasīt tās rīcībā esošās neizpaužamās ziņas.

Kredītiestādei tās rīcībā esošā informācija būs jāsniedz arī Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta sadarbības koordinācijas grupai, kā arī procesa virzītājam kriminālprocesā, paredz likumprojekts.

Lai grozījumi Kredītiestāžu likumā stātos spēkā, Saeimai tie jāpieņem trijos lasījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!