Foto: Publicitātes foto
12. septembrī Latvijas jaunuzņēmumi pulcēsies otrajā kopienas forumā, kur aicināti piedalīties ir arī lielo uzņēmumu un valsts uzņēmumu pārstāvji. Šis būs nākošais solis savstarpējo attiecību dibināšanai, lai ar inovatīviem projektiem kopīgi veicinātu Latvijas ekonomikas izaugsmi. Pasaulē šādu veiksmīgu piemēru ir daudz, un vismaz vārdos arī uzņēmumi Latvijā pauž atbalstu jaunuzņēmumu idejām un kopīgai to realizēšanai.

Jaunuzņēmumu kopienas forums ir platforma dialoga veidošanai starp jaunuzņēmumiem un publiskā, privātā un akadēmiskā sektora pārstāvjiem, kā arī nevalstiskajām organizācijām. "Forums paver iespējas veidot dialogu līdz šim nebijušā formātā – atklāti runāt par aktuālām tēmām, kopīgām problēmām un risinājumiem. Ikdienā šīs grupas komunicē ļoti reti, jo neapzinās potenciālu, kas slēpjas abpusējā sadarbībā. Taču jaunuzņēmumu ekosistēmu neveido viens indivīds. To veidojam mēs visi kopā – ikviens ir svarīgs partneris ekosistēmas attīstībā," ir pārliecināta Latvijas Start-up uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētāja Egita Poļanska.

Ideja par foruma nepieciešamību radās 2017. gada decembrī Ziemeļeiropā lielākā tehnoloģiju festivāla "Slush" laikā, kad pirmo reizi tur piedalījās Latvijas delegācija – gan jaunuzņēmumi, gan valsts sektora pārstāvji. Tad arī tika nolemts, ka bez atklātas komunikācijas attiecību veidošana ir neiespējama. Un, darbojoties kopā, ir lielāks spēks un jauda iekarot starptautiskos tirgus. Pirmais jaunuzņēmumu forums notika 2018. gada sākumā un pulcēja ļoti lielu interesentu skaitu – pasākumā piedalījās ap 100 cilvēku. Turklāt liela daļa no tiem pārstāvēja mācību un arī valsts iestādes – tādas institūcijas, kas parasti nav aktīvas jaunuzņēmumu pasākumu apmeklētājas. Tagad ir sperts solis tālāk un ir aktualizēta tēma, kā jaunuzņēmumi un lieli uzņēmumi varētu vēl efektīvāk sadarboties.

Jaunuzņēmumu kopienas forumā būs trīs daļas. Pirmajā daļā uzsvars tiks likts uz privāto uzņēmumu pieredzi. Uz skatuves kopā ar jaunuzņēmumiem "CakeHR" un "Crassula" būs arī tādi pazīstami uzņēmumi kā "Accenture", "SEB" un "Swedbank", kam sadarbība ar jaunuzņēmumiem nav sveša. Otrā foruma daļā ir atvēlēta valsts kapitāla uzņēmumiem – par savu pieredzi un idejām nākotnes sadarbībai stāstīs uzņēmumi "Latvijas Valsts meži", "Latvijas Mobilais telefons" un "Rail Baltic". Šai diskusijai pievienosies arī jaunuzņēmumi "Vividly" un "Apply IT".

Trešā foruma daļa tiks veltīta jaunuzņēmumu un valsts institūciju sadarbībai. Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Raimonds Aleksejenko sniegs ieskatu par darbības plānu, kas paredz digitālo risinājumu un blokķēdes tehnoloģijas popularizēšanu, sabiedrības informēšanu un ieviešanu valsts pārvaldē, kas var sniegt dažādas iespējas arī jaunuzņēmumiem. Pēc prezentācijas diskusijā iesaistīsies pārstāvji no Latvijas Investīciju attīstības aģentūras, Vides un reģionālās attīstības ministrijas, Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes, Uzņēmumu reģistra un Finanšu nozares asociācijas, lai apspriestu esošās un nākotnes mijiedarbības iespējas. Pašlaik valsts institūcijās notiek pozitīvas izmaiņas, dienasgaismu ierauga jauni digitālie projekti, kuros ir vieta arī jaunuzņēmumu pienesumam.

"Man ir patiess prieks redzēt, ka jaunuzņēmumu ekosistēma Latvijā attīstās un kļūst arvien aktīvāka, sasaistot ne vien jaunuzņēmumus un finansētājus, bet arī akadēmisko sektoru un korporācijas. Esmu pārliecināts, ka šis kopienas forums būs platforma, kas sniegts ieskatu ne vien eksistējošos sadarbības modeļos starp jaunuzņēmumiem un korporācijām, bet arī pavērs iespējas tradicionālo nozaru uzņēmumiem rast iespējas potenciālām nākotnes sadarbībām," teic Ministru prezidenta biedrs, Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Jaunuzņēmumu kopienas forums notiks 2018. gada 12. septembrī no plkst. 13.00 līdz plkst. 18.00 VEF kvartālā, Ieriķu ielā 5A. Pasākums ir bezmaksas, bet reģistrēšanās ir obligāta.

Pasākumu organizē Latvijas Start-up uzņēmumu asociācija "Startin.LV" sadarbībā ar Ekonomikas ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!