Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas Finanšu ministrija noliedza trešdien izskanējušās ziņas, ka finanšu ministrs Olafs Šolcs ir atmetis ar roku plānam, kas liktu interneta gigantiem "Google", "Facebook", "Apple" un "Amazon" maksāt vairāk nodokļu, ziņo "Reuters".

Vācijas laikraksts "Bild", citējot konfidenciālus finanšu ministrijas dokumentus, trešdien ziņoja, ka Šolcs ir atmetis plānus palielināt nodokļus lielajām digitālajām kompānijām, jo "demonetizācija firmām tika uzskatīta kā neproduktīva".

"No ministra vai ministrijas puses vēl nav pieņemts lēmums par vienu vai vairākiem instrumentiem, kā to varētu panākt," teikts Finanšu ministrijas paziņojumā, kas izplatīts pēc ziņu publicēšanas laikrakstā.

"Joprojām notiek debates, tās noris arī starp Eiropas valstu finanšu ministriem un G7 un G20 valstīm. Federālā valdība joprojām cer nodrošināt godīgu nodokļu politiku interneta kompānijām," teikts paziņojumā.

Vācija ilgu laiku ir bijusi mierā ar piedāvājumiem no Eiropas Komisijas puses, kas paredz, ka kompānijas ar lieliem ienākumiem Eiropā maksātu 3% no to apgrozījuma. Tas attiecas uz dažādiem interneta servisiem Eiropas Savienībā un nestu vismaz papildus piecu miljardu eiro pienesumu budžetam.

Šolcs turpina apgalvot, ka lielajām digitālajām kompānijām vajadzētu veikt "taisnīgu ieguldījumu" publiskā labuma nodrošināšanā, īpaši kavēt tās no izvairīšanās no nodokļu maksāšanas, mainot ienākumus un nodokļu optimizāciju, viņš piebilda.

Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs norādīja, ka šajā jautājumā ir jāvienojas līdz 2019. gada janvārim un aicināja citus ES valstu kolēģus drīzumā pieņemt lēmumu.

Viņš piebilda, ka mazas vai vidējas kompānijas tādās valstīs kā Francija, Vācija vai Itālija maksā 14% vairāk nodokļos, nekā to pašlaik dara "Google", "Amazon", "Facebook" un "Apple".

"Ja mēs esam nespējīgi atjaunot godīgu nodokļu sistēmu, pieprasot nodokļus no digitālajiem milžiem, mēs par to maksāsim pie vēlēšanu urnas," teica Lemērs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!