Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) publiski izskanējusī informācija par Saeimas deputātam Askoldam Kļaviņam (ZZS) piederošajā veikalā "Gandrs" pastāvošo dubultās samaksas sistēmu nebija pārsteigums - riska analīze jau pirms laba laika liecināja par iespējamiem nopietniem pārkāpumiem šajā uzņēmumā, skaidroja VID.

Uzsverot, ka VID bez uzņēmuma piekrišanas nedrīkst izpaust detalizētu informāciju par notiekošajām pārbaudēm un to rezultātiem, sabiedrības interesēs VID tomēr norādīja, ka "attiecīgos nodokļu administrēšanas un kontroles pasākumus tajā uzsākām jau vasaras sākumā, šobrīd uzņēmumā joprojām notiek nodokļu audits. Protams, uzmanību pievērsīsim arī iespējamām reversā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) shēmām šajā uzņēmumā".

Kopumā VID atzīst, ka dienests ir nepatīkami pārsteigts par uzņēmuma noraidošo un bezatbildīgo nostāju pret valsti un pret saviem darbiniekiem un viņu tiesībām.

"Jāapzinās, ka jebkuru, bet, jo īpaši, algas nodokļu nemaksāšana ne tikai mazina ieņēmumus valsts budžetā, bet ļoti tieši skar arī ikvienu uzņēmuma darbinieku, liedzot viņam nepieciešamības gadījumā saņemt jebkādas valstī noteiktās sociālās garantijas," skaidroja VID.

Jau ziņots, ka Kļaviņam piederošajā veikalā "Gandrs" potenciālajam darbiniekam ne tikai tiek piedāvāta dubultā samaksas sistēma, kas rada aizdomas par aplokšņu algu esamību, bet arī tiek piedāvāts veids, kā iegādāties sev interesējošās preces, apejot PVN nomaksu, pirmdien vēstīja LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Raidījums eksperimentā noskaidrojis, ka oficiālā darba samaksa darbiniekiem atšķiras no tās, ko darba ņēmējs var reāli saņemt. Sarunā ar raidījuma pārstāvi, kurš darbojies, neafišējot savu nodarbošanos, "Gandra" valdes locekle Laura Klūga esot skaidrojusi, ka bruto alga, kas tiktu ierakstīta darba līgumā, darbiniekam būtu 2,60 eiro stundā, taču "uz rokas" par vienu darba stundu realitātē darbinieks saņemtu 2,70 eiro.

Klūga raidījuma pārstāvim norādījusi, ka tas tiekot darīts, jo Latvijā nodokļi "kaut kā nav izdomāti pareizi un mēs šobrīd esam pirmajā vietā starp Baltijas valstīm ar vislielākajiem nodokļiem". Viņa izteikusies, ka uzņēmums meklē veidus, kā piesaistīt darbiniekus, taču "maksāt nodokļus ir pats dārgākais, pats neefektīvākais veids [..]".

Papildu šim uzņēmums saviem darbiniekiem piedāvā arī kādu citu bonusu - "Gandrs" saviem darbiniekiem ļauj iegādāties dažādas preces lētāk, to darot, nemaksājot PVN.

"Caur uzņēmumu ir iespējams iegādāties lētāk visādas preces - tos pašus telefonus, būvniecības materiālus utt. Ja ir kaut kādas vajadzības, tad vienkārši ir jāsaka, sakoordinēsim, izdomāsim pareizo to risinājumu. "Gandrā" strādā labākie juristi, ekonomisti, IT speciālisti utt. [..] Ja mēs formējam uz uzņēmumu, pirmkārt, ir tā, ka vairākām lietām ir šis te reversais PVN, kas nozīmē, ka ir bez PVN," eksperimenta pārstāvim sacījusi Klūga.

Sarunā ar raidījumu Kļaviņš apgalvojis, ka par šādu kārtību uzņēmumā viņš neko nezina.

Ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir sācis kriminālprocesu pret Kļaviņu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Kļaviņš pēc kļūšanas par liepājnieku bija sācis saņemt piecreiz lielāku transporta kompensāciju.

Kļaviņš nākamajās Saeimas vēlēšanās nekandidēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!