Foto: TASS/Scanpix/LETA

Pēc tā, ka Krievijā izgāzās mēģinājums bloķēt ziņapmaiņas lietotni "Telegram", Krievija eksperimentē ar vēl precīzāku tehnoloģiju, lai bloķētu sociālos tīklus un lietotnes. Maskava joprojām meklē veidu, kā lietotni slēgt, lai netraucētu citu servisu datu plūsmas.

Krievijas Federālais sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikācijas uzraudzības dienests "Roskomnadzor" lietotni sāka bloķēt aprīlī, bet paralēli netīši tika bloķēta Krievijas lietotāju piekļuve lielam daudzumam nesaistītu tiešsaistes pakalpojumu, piemēram, balss zvanu funkciju lietotnē "Viber", mākoņservisos balstītas lietotnes "Volvo" mašīnām, kā arī lietotnes, kas kontrolē "Xiaomi" videokameras. Tieši šī iemesla dēļ mēģinājums bloķēt "Telegram" tika pārtraukts un lietotne joprojām ir pieejama Krievijas lietotājiem.

Kopš 6. augusta Krievija testē dažādas sistēmas, kas radītas, lai atļautu daudz precīzāku bloķēšanu individuāliem servisiem. Krievijas tehnoloģiju kompānijas "Protei" īpašnieks Antons Pinčuks apstiprināja, ka notiek testēšana, apgalvojot, ka viņa kompānija tajā nepiedalās.

Patlaban testētā sistēma pielieto tehnoloģiju, kas strādā daudz smalkākā veidā, analizējot interneta datu plūsmu, identificējot konkrētu servisu datus un tos bloķējot. Divu kompāniju, kas tika aicinātas piedalīties testēšanā, pārstāvji minēja, ka sākotnējie mēģinājumi nav veiksmīgi, jo daži citi servisi joprojām tiek netīši bloķēti. Jaunās sistēmas mērķis bija izvēlēties visefektīvāko tehnoloģiju un tad to lejupielādēt visu Krievijas telekomunikāciju operatoru tīklos.

"Telegram" vieno 200 miljonus globālu lietotāju un tā ir populāra lietotne arī Krievijā un Irānā. To Krievijā aizliedz, jo tā atsakās piekrist tiesas lēmumam dot drošības dienestiem piekļuvi lietotāju šifrētajām ziņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!