Berlīnē jau piecdesmit astoto reizi norisinās prestižā sadzīves tehnikas izstāde IFA. Tajā apskatīt un iepazīt var visdažādākās elektroniskās sadzīves ierīces, sākot ar viedtālruņiem un beidzot pat ar vied-veļasmašīnām.

Aptuveni 160 tūkstošos kvadrātmetru vienkopus atrodami modernie labumi no gandrīz 2000 izstādes dalībniekiem. Daži aizņem veselas halles, daži vien pāris kvadrātmetrus. Plaši pārstāvētas ir tieši Vācijā populāras kompānijas – "Vestel", "Philips", "Blaupunkt", "Loewe", taču netrūkst arī jaunpienācēju no Āzijas ar visdažādākajiem nosaukumiem.

Liela uzmanība izstādē atvēlēta šķietami garlaicīgajai sadzīves elektronikai – veļas mašīnām, ledusskapjiem, plītīm. Pat matu fēni un skuvekļi atrodami stāvgrūdām vien. Interesanta un pārsteidzoša tendence ir radioaparātu renesanse. Teju katrs sevi cienošs elektropreču ražotājs ir izstādījis kādu nelielu kastīti ar skaļruņiem – radioaparātu. Mūsdienās pierasts, ka radio funkciju pilda kāda universālāka ierīce – pat ledusskapji, taču vācieši, iespējams, priekšroku dod atsevišķām ierīcēm ar vienkāršām funkcijām.

Atgriešanos tirgū piedzīvo arī cita jau aizmirsta ierīce – "Aibo". Tas ir "Sony" viedais sunītis, kas ieguvis nedaudz citu izskatu un iemācījies jaunus trikus. Tagad tas ir arī pastāvīgi piesaistīts "mākonim", tādējādi ļaujot ražotājam uzlabot tā raksturu un saimniekiem attālināti kontrolēt to.

Mazais rejošais robots gan nav vienīgā lieta, kas aprīkota ar mākslīgo intelektu. Maģiskā burtu kombinācija AI (MI) ir atrodama uz šķietami bezgalīga preču klāsta. Ar šādu vai tādu mākslīgo intelektu aprīkoti ir televizori, skaļruņi, telefoni, ledusskapji, veļas mašīnas, trauku mazgājamās mašīnas, maizes cepšanas ierīces, novērošanas kameras, spuldzītes. Spiediens visu padarīt īpaši gudru nav nepamanāms. Atliek vien minēt, kas no tā visa ir patiesi noderīgas lietas un, kas ir vienkārši kārtējais uzmanības novērsējs.

Protams, elektronikas izstāde nav iedomājama bez milzu televizoriem ar šokējoši skaistiem demonstrācijas video. Turpinās arī ražotāju vēlme pieradināt mūs pie domas par televizoriem ar 8K izšķirtspēju, neskatoties uz to, ka pat 4K saturs arvien vēl ir salīdzinoši vāji izplatīts.

8K attēla izšķirtspēja ir 7680×4320 pikseļi. Salīdzinājumam – nesen Latvijā ieviestā televīzijas HD standarta attēla izšķirtspēja ir 1280x720.

Salīdzinoši mazāk izstādē atrodams cits pēdējā laikā aktuāls saīsinājums – 5G. No tā noteikti nevarēs nekur paslēpties nākamā gada mobilo tehnoloģiju izstādē Barselonā. Taču IFA ir vairāk orientēta uz patērētajiem, kas vienkārši vēlas jaunāko un dižāko sadzīves tehniku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!