Foto: LETA

Pagājušajā nedēļā premjera vadītajā Finanšu sektora attīstības padomes sēdē Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienests) priekšniece Ilze Znotiņa informēja, ka "ABLV Bank" likvidācijai uzrunātas 10 starptautiskas kompānijas, no kurām atsaukušās piecas, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

"Pasaulē ir maz šādu krāpšanas izmeklētāju vai grāmatvedības auditu un finanšu analīzes veicēju. Uzrunājām labākās no labākajām. Tā kā ir neskaidrs apjoms, par kādu mēs runājam no darba viedokļa, bija nepieciešams Latvijā nogādāt ātri veselu komandu. Ir pieci ļoti kvalitatīvi piedāvājumi," raidījumam teica Znotiņa.

"Nekā personīga" zināms, ka Kontroles dienests apsver iespēju slēgt līgumu ar starptautisko auditorfirmu "PriceWaterhouseCoopers", kam uzticētu "ABLV" aizdomīgo darījumu pārbaudīšanu.

Raidījums norāda, ka pēc tam būs vajadzīgs vēl viens starptautisks konsultants, kas pārbaudīs, cik kvalitatīvi auditors ir izstrādājis sistēmu darījumu pārbaudei. Arī šim darbam esot izraudzīta "PriceWaterhouseCoopers". Iepirkumā plānots tērēt pusmiljonu eiro.

Raidījumam zināms, ka bankas pašlikvidācijas uzraudzībai piesaistīs aptuveni 20 cilvēku lielu komandu. Premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) uzskata, ka starptautisko ekspertu algošana atmaksāsies, jo tiem izdosies atrast noziedzīgi iegūtu naudu, kas papildinās valsts kasi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!