Foto: LETA

Šā gada pirmajā pusgadā likvidējamās AS "ABLV Bank" aktīvi bija 2,37 miljardi eiro, kas ir par 1,3 miljardiem eiro mazāk, nekā attiecīgajā laika posmā pērn, liecina "ABLV Bank" nerevidētais konsolidētais 2018. gada pirmā pusgada pārskats.

2017. gada pirmajā pusgadā bankas aktīvi bija 3,68 miljardu eiro apmērā.

Noguldījumu apmērs saruka par 1,1 miljardu eiro - no 2,68 miljardiem eiro pagājušā gada pirmajā pusgadā līdz 1,59 miljardiem eiro šogad.

Bankas iepriekšējo periodu uzkrātā peļņa šā gada pirmajos sešos mēnešos veido 117,6 miljonus eiro.

Bankas kapitāla pietiekamības rādītājs šā gada pirmajos sešos mēnešos ir palielinājies līdz 24,33%. Attiecīgajā laika posmā pērn tas bija 21,96%.

Savukārt kapitāla atdeves rādītājs no pērn pirmajā pusgadā pozitīvajiem 16,46% šogad kļuvis negatīvs 13,2% apmērā. Aktīvu atdeves rādītājs no pērn pozitīvajiem 1,38% šogad kļuvis negatīvs - 1,69%.

Kā ziņots, pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) izplatītā paziņojuma šā gada 13. februārī, lai maksimāli aizsargātu klientu un kreditoru intereses, 26. februārī "ABLV Bank" ārkārtas akcionāru pilnsapulce pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) šā gada 5. martā iesniegto pieteikumu par pašlikvidāciju apstiprināja 12. jūnijā, kas uzskatāms par bankas likvidācijas uzsākšanas dienu.

Līdz ar pašlikvidācijas apstiprināšanas dienu savas pilnvaras zaudēja līdzšinējie bankas padomes un valdes locekļi, bet darbu kā lēmējinstitūcija uzsāka bankas Likvidācijas komiteja, kurā darbojas četri FKTK apstiprināti likvidatori.

Likvidatoru komandā strādā zvērināti advokāti Eva Berlaus un Elvijs Vēbers, nekustamā īpašuma un finanšu eksperts Andris Kovaļčuks, kā arī korporatīvo finanšu eksperts Arvīds Kostomārovs. Likvidatoru atbalstam piesaistīti arī neatkarīgi eksperti un starptautiskā auditorkompānija "Ernst&Young", kuras sastāvā darbojas eksperti vismaz no piecām valstīm.

Šā gada 18. jūnijā likvidējamā "ABLV Bank" publicēja oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" paziņojumu par bankas likvidāciju, kas bija sākums trīs mēnešu termiņam kreditoru prasījumu pieteikumu iesniegšanai. Kreditori ir aicināti ne vēlāk kā līdz šā gada 18. septembrim pieteikt savus prasījumus vai sūdzības pret banku.

Pašlikvidācijas procesa mērķis ir apmierināt visu bankas kreditoru prasības un intereses 100% apmērā. Likvidējamās "ABLV Bank" aktīvu apjoms ir pilnīgi pietiekams, lai segtu visus kreditoru prasījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!