Foto: Sandija Veikša
Ceturtdienas rītā Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā piestāja kārtējais vilciens Minska-Rīga, tiesa šoreiz ar vienu īpašu vagonu, kurā sapulcināti hakatona "Startup Train" dalībnieki – 40 Baltkrievijas un Latvijas jaunuzņēmēji, programmētāji, dizaineri un citi speciālisti, lai kopīgiem spēkiem ģenerētu inovatīvas biznesa idejas.

Hakatona mērķis, kā portālam "Delfi" pastāstīja Latvijas vadošās jaunuzņēmumu konferences un to kopienas "Techchill" pārstāve Ieva Upeniece, ir veidot sadarbības tiltu starp Latvijas un Baltkrievijas jaunuzņēmumiem.

Ideja par hakatonu radusies šī gada maijā, un tas noorganizēts visai īsā laikā, pastāstīja "Startup Train" galvenā organizatora "Magnetic Latvia Startup'' pārstāve un Olga Barretu-Gonsālvesa. "Maijā, esot Minskā, spriedām, ka nav tādas sadarbības starp divām valstīm, lai gan esam kaimiņvalstis, bet zinām maz viena par otru – gan par ekosistēmu, gan startapu attīstību. Un tad nolēmām, ka mums ir vajadzīgs kaut kāds tāds iepazīšanās pasākums," pastāstīja Barretu-Gonsālvesa, piebilstot, ka hakatonam pieteikušies vairāk dalībnieku nekā bija iespējams uzņemt.

Starts hakatonam tika dots otrdien Minskā, bet pēc divām dienām Baltkrievijas galvaspilsētā un nakts vilcienā, tas ceturtdien un piektdien turpinās Rīgā un Jūrmalā.

"Pats hakatona formāts ir diezgan unikāls. Tas arī bija loģiski, ka braucam no Baltkrievijas uz Latviju, jo Baltkrievijā startapu ekosistēma ir daudz jaunāka, viņiem būs ko mācīties no mums," teica Barretu-Gonsālvesa.

Pasākuma dalībnieki ir sadalīti 10 komandās un attīsta dažādas programmatūru un mobilo lietotņu idejas. Uzdevums gan visiem viens – līdz piektdienas vakaram ideju pārvērst kaut nelielā, taču funkcionējošā prototipā. Tiesa, daži uz hakatonu ieradušies jau ar programmatūras iestrādnēm, līdz ar to katras četru cilvēku lielās komandas individuālie mērķi ir visai atšķirīgi.

Piemēram Krišjānis Daugulis kopā ar kolēģi Jāni Skromani hakatonā pieteica ideju pie kuras strādājuši jau vairākus mēnešus. Viņu rīks "Finance Flow" paredzēts projektu, uzņēmuma darbinieku un klientu rentabilitātes mērīšanai, neveicot regulāru datu ievadi. Daugulis hakatonos piedalās regulāri, taču šis esot īpašs, jo izdevies nodibināt labu saikni ar mentoriem, kuri spējuši iedziļināties idejā un sniegt vērtīgus padomus.

Tieši mentoru padomus par lielāko hakatonu ieguvumu sauc arī komandas "ARow" pārstāvis Mikhails Koļesu no Baltkrievijas, kuram šis ir pirmais hakatons.

"Patiesībā, gribas gūt atsauksmes no ekspertiem, speciālistiem, gudriem cilvēkiem, kuri pastāstītu, kā izveidot biznesu," teica Koļesu, piebilstot, ka ir pārliecināts – viņa komanda ideju turpinās attīstīt arī pēc hakatona.

Taujāts par to, kā Baltkrievijas jaunuzņēmumu ekosistēma atšķiras no Latvijas, Daugulis pastāstīja: "Mans priekšstats ir tāds, ka viņi ir nedaudz atvērtāki jaunām idejām un labprātāk tās atbalsta. Iespējams, viņu vēlme investēt startapos ir lielāka."

Tieši abu valstu jaunuzņēmumu ekosistēmu iepazīšana ir otrs "Startup Train" mērķis. Kā, uzrunājot pasākuma dalībniekus Rīgas stacijā, teica viena no pasākuma organizatorēm Baltkrievijas jaunuzņēmumu centra "Imaguru Minsk" vadītāja Taņa Mariniča, Latvijā jaunuzņēmumiem ir "zaļā gaisma", kas Baltkrievijas kolēģos raisot nelielu greizsirdību.

"Šonakt vilcienā, esot uz muļķīgās robežas, es nodomāju: "Joprojām starp mūsu valstīm ir robeža. Un dažkārt tas nemaz nav ērti." Vienlaikus, kad redzu jauno cilvēku aizrautību, es saprotu, ka mums ir kopīga nākotne. Mūs vieno mūsu aizrautība ar lieliskām idejām, radošums, vēlme padarīt pasauli labāku," pauda Mariniča.

Savukārt ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) uzteica ideju par hakatonu vilcienā un uzsvēra, ka ar nepacietību gaidot hakatona rezultātus: ''Nekad iepriekš neesmu dzirdējis par hakatona vilcienu, varbūt pēc dažiem gadiem tā jau būs norma, kā likt jaunuzņēmumiem strādāt – vienkārši sapulcināt viņus vilcienā un skatīties, kas notiks otrā galā.''

Hakatona fināls paredzēts piektdien pulksten 18 akseleratora ''Overkill Ventures'' telpās.

Komandas sacentīsies par balvām no ''TechChill'', ''Digital Freedom Festival'' un ''Venture Day Minsk'', kas dāvinās biļetes uz konferencēm, ''People Work'' dos iespēju mēnesi izmantot kopstrādes telpu, bet ''Imaguru Minsk'' – 100 stundu abonementu. Pārsteigumus būs sagatavojuši arī ''Startup Wise Guys'' un ''Belarusky Narodny Bank''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!