Foto: F64

Likvidējamā "ABLV Bank" piesaistījusi ārējo konsultantu kredītportfeļa pārdošanas iespēju novērtējumam, pavēstīja bankas likvidators Andris Kovaļčuks.

"Pirmais solis, ko esam paveikuši, ir ārēja konsultanta piesaiste kredītportfeļa pārdošanas iespēju novērtējumam. Līgums par to ir noslēgts. Tikai pēc tam lemsim par pārdošanu: kopumā vai pa daļām, iespējas ir dažādas," sacīja Kovaļčuks.

Viņš arī atzina, ka interese par "ABLV Bank" kredītportfeli ir, jo īpaši no vietējām bankām, kurām pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pieprasījuma jāizstrādā jauni biznesa modeļi, aizvietojot viņu nerezidentu biznesu. "Prasība 5% attiecībā pret nerezidentiem ir smaga, bankas meklē citus ienākumu veidus. Virkne banku skatās "FinTech" virzienā, taču tradicionālā kreditēšana arī ir veids, kā var diversificēt riskus, pelnīt vairāk," teica Kovaļčuks.

Vienlaikus viņš piebilda, lai iegādātos "ABLV Bank" kredītportfeli, pircējam ir jābūt ar pietiekami lielu kapitālu, kas ne vienmēr ir brīvi un ātri pieejams.

Savukārt jautāts par bankas klientu apzinīgumu, atmaksājot aizdevumus, Kovaļčuks norādīja, ka nav novēroti būtiski maksājumu kavējumi. "Neredzam tendenci, ka maksājumi kavētos. Protams, ir klienti, kā jebkurai bankai, kuriem ir aizķeršanās, kuri nāk pie bankas un runā par pakāpeniskāku kredītu atmaksu un tamlīdzīgi. Tā ir bijusi un ir arī likvidējamās bankas ikdiena. Taču situāciju padara labāku tas, ka pēc 2008.-2009.gada krīzes banka savam portfelim bija pievērsusi īpašu rūpību. Respektīvi, problemātisko kredītu īpatsvars ir neliels," viņš sacīja.

Jau vēstīts, ka Eiropas Centrālā banka no 12. jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018. gada 26. februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2018. gada 12. jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla ("FinCEN") februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!