Foto: Saeimas administrācija
Koalīcijā esošo ministru un 12. Saeimas deputātu uzņēmi pērn strādājuši ar peļņu, savukārt opozicionāru piederošie uzņēmumi 2017. gadu noslēguši ar zaudējumiem, liecina "Lursoft" apkopotā statistika.

Pozīcijā esošo deputātu un ministru uzņēmumi, neskatoties uz kopējā apgrozījuma kritumu salīdzinājumā ar 2016 .gadu, pērn strādājuši ar peļņas pieaugumu par 19,21%. Tikmēr Saeimas opozīcijas deputātiem piederošie uzņēmumi aizvadīto gadu noslēguši ar 33,17 tūkstošiem eiro lieliem zaudējumiem.

Mīnusos pērn nokļuvuši vairāki opozicionāru uzņēmumi, tostarp SIA "Wave Media", kura 30% kapitāldaļas pieder deputātei Jūlija Stepaņenko (S), un SIA "Magone", kura 66,95% kapitāldaļas pieder parlamentārietim Igoram Zujevam (S). Šie uzņēmumi attiecīgi strādājoši ar 15 470 un 26 844 eiro lieliem zaudējumiem.

Savukārt no ministriem un 12. Saeimas deputātiem piederošajiem uzņēmumiem pērn vispelnošākais bijis SIA "Līvānu mājas un logi", kur Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputātam Jānim Klaužam pieder 38% kapitāldaļu, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

SIA "Līvānu mājas un logi" līdzīpašnieki ir Aleksandrs Surgunts (38%) un Olga Mihejeva (24%). Uzņēmuma apgrozījums, salīdzinot ar 2016. gadu, pērn palielinājies par 25,09%, sasniedzot 926,90 tūkstošus eiro. Savukārt peļņa augusi par 76,41%, pēc nodokļu nomaksas, veidojot 93,60 tūkstošus eiro. Tā deputātam nesusi 30,40 tūkstošus eiro lielas dividendes.

Kā norādīts iesniegtajā gada pārskatā, kokapstrādes uzņēmuma SIA "Līvānu mājas un logi" apgrozījuma pieaugumu pagājušajā gadā radījusi pārdoto preču apjoma palielināšanās, kā arī produktu izgatavošana ar augstāku sarežģītības pakāpi.

Starp pelnošākajiem uzņēmumiem 2017. gadā izvirzījusies arī zemnieku saimniecība "Priedule", kura pieder ZZS frakcijas vadītājam Augustam Brigmanim, un SIA "Piebalgas alus", kura 38% kapitāldaļas pieder zemkopības ministram Jānim Dūklavam (ZZS).

"Priedule" 2017. gadā apgrozījusi 478,70 tūkstošus eiro. Saimniecība saņēmusi arī 117,39 tūkstošus eiro lielas subsīdijas augkopībā, kā arī subsīdijas tehnikas iegādei no nākamo periodu ieņēmumiem 24,33 tūkstošu eiro apmērā. Saimniecība finanšu gadu noslēgusi ar 82,95 tūkstošu eiro lielu peļņu.

SIA "Piebalgas alus" ir pelnošākais no Dūklavam piederošajiem uzņēmumiem. Uzņēmumā ministram pieder 38% kapitāldaļu, bet vēl 13% pieder zemnieku saimniecībai "Kalna-Brici", kuras īpašniece ir Dūklava sieva.

Pērn zemkopības ministra uzņēmums palielinājis apgrozījumu līdz 3,62 miljoniem eiro. Pēc nodokļa nomaksas uzņēmums nopelnījis 72,68 tūkstošus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!