Foto: LETA

Stratēģiskas nozīmes preču kontroles komitejas sastāvā plānots iekļaut arī Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK), paredz valdībā iesniegtais Ārlietu ministrijas (ĀM) noteikumu projekts.

Noteikumu projekta anotācijā skaidrots, ka, izvērtējot komitejas un FKTK atbildības jomas, ir konstatēts, ka divējāda pielietojuma preču un masu iznīcināšanas ieroču jautājumos gan komitejas, gan FKTK kompetences ir saistītas, tādēļ būtu lietderīgi informācijas aprites un sadarbības uzlabošanas nolūkos papildināt komitejas sastāvu ar FKTK.

FKTK ir kompetentā institūcija komercbanku uzraudzībā, kas tiešā veidā ir saistīta arī ar finanšu sankciju izpildi cīņai pret starptautisko terorismu vai masveida iznīcināšanas ieroču izgatavošanu, glabāšanu, pārvietošanu, lietošanu vai izplatīšanu.

Komitejas sastāvā FKTK nolemts iekļaut, lai veicinātu abu institūciju sadarbību un informācijas apriti jautājumos, kas skar divējāda lietojuma preču un masu iznīcināšanas ieroču kontroles jautājumus. Tāpat Ministru kabineta grozījumos paredzēts noteikt arī FKTK lomu komitejas sastāvā.

Šobrīd komitejas sastāvā saskaņā ar tās nolikumu ir ĀM, Ekonomikas ministrija, Finanšu ministrija, Veselības ministrija, Aizsardzības ministrija, Valsts vides dienests, Valsts policija, Drošības policija, Satversmes aizsardzības birojs, Valsts ieņēmumu dienests, Radiācijas drošības centrs un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests.

Stratēģiskas nozīmes preču kontroles komitejas atbildība ir stratēģiskas nozīmes jeb divējāda lietojuma preču tirdzniecības kontrole.

Stratēģiskas nozīmes preces ir militārās preces, tai skaitā ieroči un sprāgstvielas, un divējāda (civila un militāra) lietojuma preces, piemēram, iekārtas, materiāli, ķīmiskas vielas, programmatūras, tehnoloģijas un pakalpojumi. Divējāda lietojuma preču tirdzniecība tiek kontrolēta, jo tās potenciāli var tikt izmantotas nekontrolētai militāro tehnoloģiju vai ieroču izgatavošanai.

Valdība noteikumu projektu skatīs 14. augusta sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!