Foto: LETA

Vēl divām atjaunojamo energoresursu koģenerācijas elektrostacijām atņemta atļauja pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma komponentes (OIK) ietvaros, kopumā tirgošanos liedzot jau 25 stacijām, portālu "Delfi" informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Atļaujas atņemtas SIA "AM Energy Solution-Aloja" un SIA "Energy Solutions". Informācija Uzņēmumu reģistru apkalpojošajā datu bāzē "Lursoft" liecina, ka abi uzņēmumi pieder AS "Nilex Grupa", kas pērn strādāja bez apgrozījuma. Akciju sabiedrība pilnībā pieder Santai Reiterei, kura uzņēmumā ir vienīgā valdes locekle."Lursoft" gan norāda, ka datiem par akciju sabiedrības īpašniekiem ir tikai uzziņas raksturs un nav juridiska spēka.

EM konstatējusi, ka Reiterei pastarpināti piederošie uzņēmumi noteiktajā termiņā un atbilstoši normatīvo aktu prasībām nav sākuši ražot elektroenerģiju koģenerācijā, tāpēc atļauja atņemta.

Vienlaikus ministrijā norāda – uzņēmumi var turpināt darboties brīvā tirgus apstākļos un vienoties ar jebkuru elektroenerģijas vai siltumenerģijas tirgotāju. Taču tirdzniecība OIK ietvaros firmām būs liegta.

Kopumā EM kopš pērnā gada decembra atcēlusi OIK atļaujas 25 elektrostacijām. Ministrijā lēš, ka tas 10 gados Latvijas budžetam ietaupīs aptuveni 375 miljonus eiro, kas būtu radošies no OIK kopējo izmaksu pieauguma.

Portāls "Delfi" izpētīja, ka 2017. gadā līgums par obligāto iepirkumu un garantēto maksu bija spēkā ar 408 elektrostacijām.

Šobrīd papildu izmaksas, kas rodas obligātā iepirkuma mehānisma īstenošanas rezultātā, sedz visi Latvijas elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam, maksājot OIK, kas papildu elektroenerģijas cenai, sadales/pārvades tarifam un pievienotās vērtības nodoklim tiek iekļauta elektroenerģijas kopējā cenā.

2015. gadā kopumā obligātā iepirkuma ietvaros ražotājiem izmaksāti 314 miljoni eiro, bet 2016. gadā attiecīgi – 291 miljons eiro. No šīs naudas attiecīgi 254,9 un 237 miljoni eiro bija atbalsta summa.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) izteicies, ka tuvāko trīs gadu laikā Latvija varētu pilnībā atteikties no OIK. Konkrētus soļus šāda plāna izpildei ministrs solīja prezentēt augustā – tad Ašeradena vadītajai darba grupai jānoslēdz OIK izvērtēšana un jāsniedz priekšlikumi turpmākajai sistēmas nākotnei.

Savukārt EM līdz šā gada 1. septembrim uzdots iesniegt Ministru kabinetā priekšlikumus normatīvu grozījumiem par elektroenerģijas OIK maksājumu sistēmas atcelšanu, ņemot vērā darba grupas priekšlikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!