Foto: Valsts policija
Kūdras ražošanas uzņēmums SIA "Pindstrup Latvia", kuram pieder ugunsgrēkā cietušais kūdras izstrādes purvs Talsu novada Valdgales pagastā, turpinās uzņēmējdarbību arī pēc ugunsnelaimes, sacīja SIA "Pindstrup Latvia" pārstāvis Edijs Ločmels.

"Protams, ka tiksim pāri ugunsgrēkam. Nav tā, ka šī iemesla dēļ mūsu darbība apstāsies, tomēr tas ir trieciens," viņš sacīja. Pēc viņa teiktā, kompānijai joprojām nav aplēšu par ugunsgrēka nodarītajiem zaudējumiem, jo pagaidām uzņēmuma darbinieki primāri strādā pie dzēšanas darbiem, un attiecīgos datus nav apkopojuši.

Pēc viņa teiktā, uzņēmums vēl nav paspējis arī sākt iekšējo izmeklēšanu par ugunsgrēka izcelsmes cēloņiem, tostarp uzņēmuma piederošo traktoru aizdegšanās cēloņiem. "Mums bija divi traktori nodeguši - viens nodega, jo tam pārdega vadi un traktors noslāpa nepareizajā vietā. (..) Par otru traktoru grūti spriest. Tas bija novietots kilometra attālumā no degšanas vietas. Iepriekšējā vakarā šis traktors gan braukāja apkārt ugunsgrēka vietai, lai mitrinātu virsmu. Varbūt tobrīd kāda dzirkstele, ko neviens nemanīja, trāpīja traktoram, kamdēļ nākamajā dienā, pusdienlaikā tas aizdegās," sprieda Ločmels.

Vienlaikus viņš teica, ka ugunsgrēka apdzēšana kūdras izstrādes purvā patlaban izskatās cerīgāka. "Vakar vakarā un šodien vējš ir norimis, un situācija cerīga, vismaz mūsu pusē. Izskatās, ka uguni izdosies ierobežot. Pašlaik problemātiskas ir gatavās kūdras produkcijas kaudzes, kuras gruzd un uguns atkal var izplatīties lielākā vējā. Kaudzēs savāktā kūdra ir sausa un kaudzes gruzd, līdz ar to mēs tās kaudzes jaucam ārā un aplejam ar ūdeni, lai no kaudzes neizplatās tālāk uguns. Izskatās, ka situācija uzlabojas," teica Ločmels.

Viņš atzīmēja, ka arī teritorijas, kurā izplatījies ugunsgrēks, otrā pusē izdevies noturēt ugunsgrēku iekšpus izveidotā perimetra. Vienlaikus viņš piebilda, ka viss purvs ilgstoši būs jālaista iekšpusē, kur notiek degšana. "Teritorija ir ierobežota un ceram, ka situācija uzlabosies. Galvenais, lai neceļas vējš, it sevišķi, mūsu purvā, kur ir klajš lauks, apkārt nav koku, kas noslāpē vēju. Ikviena vēja plūsma mums ir bīstama, vējš var uzšķilt uguni un tad uguni būs grūti ierobežot. Tāpat tādā situācijā ir grūti kaut ko redzēt, jo ir piedūmojums," teica Ločmels.

"Pindstrup Latvia" pārstāvis teica, ka ugunsgrēka dzēšanā uzņēmums joprojām ir iesaistījis visu iespējamo savu tehniku. "Tehnika mums ir savilkta no visurienes, vedam arī buldozeru, lai to visu ātrāk varētu nokopt," teica Ločmels, paužot cerību, ka šodien vai rīt izdosies visu apdzēst. Viņš arī piebilda, ka pēdējās divas dienas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta cilvēki "Pindstrup Latvia" kūdras izstrādes purvā nav redzēti, jo atrodas teritorijas otrā pusē.

Jau ziņots, ka otrdienas, 17. jūlija, vakarpusē Ziemeļkurzemes virsmežniecības uzraugāmajā teritorijā Talsu novada Valdgales pagasta Lielsalās izcēlās paaugstinātas bīstamības meža ugunsgrēks kūdras izstrādes purvā. Kopējā degšanas platība pārsniedz 100 hektārus.

Stiprā piedūmojuma dēļ tika evakuēts blakus esošajā Ventspils novada Puzes pagastā esošais Stiklu ciems, taču 21. jūlijā jau liela daļa tā iedzīvotāju atgriezās mājās pret parakstu, ka paši uzņemas atbildību par savu drošību.

Talsu novada pašvaldības policijas priekšnieks Māris Grīnvalds uzsvēra, ka ugunsgrēks neapdraud Talsu pilsētu un tās apkārtni. Pēc viņa teiktā, neviens īpašums neesot ugunsgrēka tuvumā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests brīdina, ka dzēšanas darbi būs ilgstoši, jo kūdras ugunsgrēka specifika ir tāda, ka kūdra gruzd un deg dziļumā, turklāt lielā platībā. Līdz ar to plašā reģionā ir jūtams sadūmojums, kā arī deguma smaka.

Iedzīvotāji joprojām tiek aicināti netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums, kā arī gadījumā, ja dūmu smaka jūtama māju apkārtnē, aizvērt logus un durvis. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests aicina ikvienu, kurš šajā ugunsgrēkā ir saelpojies dūmus, veselības sūdzību gadījumā konsultēties ar mediķiem, zvanot pa tālruni 113 vai 66 016 001.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!