Foto: Publicitātes foto

10. jūlijā Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut apvienošanos, ar kuru SIA "Gabriēla" iegūst tiešu izšķirošu ietekmi pār SIA "Lars Limited". Atļauja dota, jo apvienošanās rezultātā būtiski nemazināsies konkurence ietekmētajos tirgos.

Abi apvienošanās dalībnieki darbojas ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū ar preču zīmi "top!", un tie ir SIA "Iepirkumu grupa" biedri. "Gabriēla" veikali atrodas Kurzemes un Pierīgas reģionos, savukārt "Lars Limited" veikali – Vidzemes reģionā. Apvienošanās rezultātā mainīsies SIA "Lars Limited" īpašnieks.

KP veiktais vērtējums attiecās uz ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgu un ikdienas patēriņa preču iepirkuma tirgu. KP secināja, ka pieaugot "Gabriēla" iepirkumu apjomam, konkurence ikdienas patēriņa preču iepirkuma tirgū būtiski nemainīsies, jo jau līdz šim abu uzņēmumu būtisks iepirkumu apjoms tika organizēts centralizēti apvienības "Iepirkumu grupa" ietvaros. Savukārt apvienošanās dalībnieku saimnieciskā darbība ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū nepārklājas nevienā ģeogrāfiskajā teritorijā, līdz ar to apvienošanās šajās teritorijās nerada koncentrācijas izmaiņas.

Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secināja, ka apvienošanās rezultātā Latvijā nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis ikdienas patēriņa preču iepirkuma tirgū. Līdz ar to apvienošanās ir atļaujama. Lēmums ir pieejams šeit.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama KP atļauja. Tādējādi KP nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētāji cieš ilgtermiņā, jo tiem tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu.

Aģentūrai LETA iepriekš norādīja "top!" pārstāve Ilze Priedīte norādīja, ka abi uzņēmumi ir spēcīgas vietējās kompānijas ar labu rentabilitāti un reputāciju, un to apvienošana paredz uzlabot un padarīt efektīvāku biznesa darbību. "Veikali turpinās strādāt, piedāvājot ierasto sortimentu," uzsvēra Priedīte.

Pēc viņas teiktā, uzņēmums pērn pārspēja visu iepriekšējo gadu darbības rādītājus, tādēļ šogad "top!" plāno turpināt jaunu veikalu izveidi, renovēt esošos, kā arī citādi attīstīt vietējo uzņēmējdarbību.

Vietējā veikalu tīkla "top!" apgrozījums pērn bija 304 miljoni eiro, kas ir par 25% vairāk nekā 2016. gadā, kad tas bija 243 miljoni eiro, liecina aģentūras LETA arhīvs. Veikalu tīkls "top!” ir 20 Latvijas uzņēmējiem piederošs veikalu tīkls, kā arī trešais lielākais mazumtirdzniecības veikalu tīkls Latvijā kopš 2000. gada. Tīklā darbojas 272 veikali visā Latvijā, no tiem 149 "top!" un 123 "mini top!".

Veikalu tīklam "top!" mārketinga pakalpojumus sniedz SIA "Iepirkumu grupa". Atbilstoši "Firmas.lv" datiem "Iepirkumu grupas" apgrozījums 2017. gadā bija 25,269 miljoni eiro, bet peļņa 20 114 eiro. SIA "Iepirkumu grupa" dibināta 2003. gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 107 109 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!