Foto: Shutterstock

Ieviešot būvniecības e-ieceres saskaņošanu Būvniecības informācijas sistēmā, Ekonomikas ministrija (EM) plāno samazināt saskaņošanas laiku līdz 70 darba dienām, trešdien žurnālistus informēja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Viņš norādīja, ka patlaban būvniecības ieceres saskaņošanas laiks ir 190 darba dienas. Ministra ieskatā būvniecības ieceres digitālā saskaņošanas mehānisma izveide ir pirmais solis, lai nodrošinātu minētā procesa ilguma samazināšanu. Vienlaikus viņš atzīmēja, ka nākamās īstenojamās aktivitātes izvirzītā mērķa sasniegšanai ir veicināt Būvniecības informācijas sistēmas dalībnieku efektīvu sadarbību dažādos administratīvos jautājumos.

Pēc Ašeradena teiktā, lai arī būvniecības e-ieceres saskaņošanas ieviešana paredz ar to saistītās darbības veikt digitāli, pašvaldībām ir noteikts 12 mēnešu pārejas periods, kura laikā būvniecības ieceres varēs iesniegt arī papīra formātā.

Tāpat ministrs atzīmēja, ka līdz ar jaunā pakalpojuma ieviešanu Būvniecības informācijas sistēmā, tās lietotājiem – gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem - tiek nodrošināta arhīva funkcija. Piemēram, saskaņojot būvniecības ieceri, attiecīgā dokumentācija tiek uzkrāta sistēmā, un ikvienam tās lietotājam tiek nodrošināta pilnīga pieeja ar būvniecības ieceri saistītajiem dokumentiem.

Vienlaikus Ašeradens sacīja, ka Būvniecības informācijas sistēmas jaunais pakalpojums būs saistīts ar vēl 15 citām valdības sistēmām, tostarp Zemesgrāmatu, soda reģistru u.c. Viņš skaidroja, ka tas iedzīvotājiem un uzņēmējiem ļaus vienkāršoti veikt nepieciešamās būvniecības ieceres saskaņošanas darbības, neradot nepieciešamību fiziski apmeklēt katru procesā iesaistīto iestādi.

Kopumā ministrs būvniecības e-ieceres saskaņošanu vērtēja kā soli uz priekšu būvniecības administratīvo procesu digitalizācijā. "No šodienas un nākamajos gados ikviens, kurš vēlēsies veikt pārbūvi vai remontēt dzīvokli, vai uzņēmējs, kurš būvniecības ieceri vēlēsies īstenot kā investīciju projektu, varēs to veikt sistēmā," sacīja Ašeradens.

Viņš atzīmēja, ka Būvniecības informācijas sistēma nodrošina savienojumu visiem būvniecības jomā strādājošajiem, tostarp būvvaldēm, projektētājiem, būvinženieriem, komunikāciju pakalpojumu nodrošinātājiem u.c. Pēc viņa teiktā, kopumā būvniecības e-ieceres saskaņošanas pakalpojuma sniegšanā sadarbojas 49 būvvaldes visā Latvijā, nodrošinot iespēju saņemt būvniecības noteikumus saņemt attālināti. Būvniecības informācijas sistēmā patlaban ir vairāk nekā 60 000 aktīvas lietas par būvniecības ieceres saskaņošanu.

Kā ziņots, ja jaunais digitālais rīks Latvijā būvniecības nozares dalībniekiem būvatļaujas un būvniecības ieceres saskaņošanai Latvijā pieejams no šā gada 1.jūlija.

Valdība 26.jūnijā apstiprināja grozījumus Būvniecības informācijas sistēmas noteikumos, lai veicinātu pāreju uz elektronisku būvniecības procesa realizāciju, tostarp nepieciešamās dokumentācijas iesniegšanu, lēmumu pieņemšanu un saskaņojumu veikšanu būvniecības informācijas sistēmā.

Ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansiālo atbalstu Būvniecības valsts kontroles birojs kā Būvniecības informācijas sistēmas pārzinis sācis īstenot Būvniecības informācijas sistēmas attīstības projektu, kura ietvaros plānots izstrādāt un ieviest e-saskaņošanas funkcionalitāti Būvniecības informācijas sistēmā, kas nodrošinās iespēju īstenot visas nepieciešamās darbības vienuviet, sākot ar ieceres iesniegšanu līdz būvatļaujas saņemšanai.

Būvniecības informācijas sistēmas jaunās funkcionalitātes - būvniecības ieceres un būvatļaujas e-saskaņošanas - lietošanā jau apmācīti 230 darbinieki no 86 Latvijas būvvaldēm, kuri būs gatavi sākot ar 1.jūliju strādāt digitālajā vidē, izsniedzot e-būvatļaujas.

Lai veiksmīgi ieviestu būvniecības ieceres un būvatļaujas e-saskaņošanu, līdzās Būvniecības informācijas sistēmas funkcionalitātes "Būvniecības ieceru un būvprojektu izskatīšana un saskaņošana" izstrādei notika arī sistēmas lietotāju mācības un citi informatīvi pasākumi. Būvvalžu un iestāžu, kuras veic būvvalžu funkcijas, apmācības notika no 15.maija līdz 12.jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!