Foto: Shutterstock

2018. gada jūnijā, salīdzinot ar 2017. gada jūniju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 2,8%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas pieauga par 2,5 % un pakalpojumiem – par 3,3 %.

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2018. gada jūnijā bijušas par 6,5% augstākas. Precēm cenas pieauga par 5,3 %, bet pakalpojumiem – par 9,5%.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2018. gada jūnijā, salīdzinot ar 2017. gada jūniju, bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, veselības aprūpei.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija pienam (+8,5%) un piena izcelsmes produktiem kā sviestam (+20%), skābajam krējumam (+7%), sieram un biezpienam (+2,7%), kefīram (+7,2%). Cenas palielinājās arī mājputnu gaļai (+5,5%), olām (+10,9%), svaigiem dārzeņiem (+3,3%), maizei (+2,8%), konditorejas izstrādājumiem (+3,4%), augļu un dārzeņu sulām (+9%), cūkgaļai (+3,3%). Savukārt lētāks bija cukurs (‑31%), kartupeļi (-13,9%), kafija (-7,8%), svaigi augļi (-6%), svaigas vai atdzesētas zivis (-11,5%), makaronu izstrādājumi (-11%), žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (-1,2%), augu eļļa (-7,3%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 5,2%. Alkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 5,1%, sadārdzinoties galvenokārt stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Tabakas izstrādājumu cenas pieauga vidēji par 5,4%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 4,3%. Dārgāks bija cietais kurināmais, siltumenerģija, ūdensapgāde, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa īres maksa, atkritumu savākšana, kā arī kanalizācijas pakalpojumi, savukārt cenas samazinājās materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 3,2%. Cenu pieaugums bija zobārstniecības un ārstu speciālistu pakalpojumiem, kā arī farmaceitiskajiem produktiem.

Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu bija degvielai (+17,5%), tai skaitā dīzeļdegvielai – par 20,5%, benzīnam – par 16,3% un auto gāzei – par 0,1%. Cenas palielinājās arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru aviopārvadājumiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 5,1 %, ko galvenokārt noteica autotransportlīdzekļu apdrošināšanas sadārdzināšanās. Cenas palielinājās frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem, savukārt cenu samazinājums bija personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija ēdināšanas pakalpojumiem, apaviem, televīzijas abonēšanas maksai, telekomunikāciju pakalpojumiem. Savukārt lētāki kļuva kompleksie atpūtas pakalpojumi, kā arī mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!