Foto: LETA
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) šā gada jūnijā veiktajās pārbaudēs konstatētie pārkāpumi dažādās tirdzniecības vietās Latvijā norāda uz sistēmas problēmu, nevis uzņēmēju nevēlēšanos pildīt likuma normas, norādīja Latvijas Tirgotāju asociācijas izpilddirektore Zane Štolcere.

"Pārkāpumu skaits norāda uz sistēmas problēmu, nevis uz uzņēmēju nevēlēšanos pielāgoties noteikumiem vai nepildīt normas. Acīmredzot, kaut kas ir krietni aplami," skaidroja asociācijas izpilddirektore.

Viņa sacīja, ka VID veiktās pārbaudes uzskatāmas par "klaji negodīgām" un neatbilstošām, jo VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā nosūtīja tirgotājiem atļauju izmantot jau lietošanā esošus kases aparātus, kuriem sertifikāti vēl ir spēkā esoši. Turklāt VID nav sagaidījis neatkarīga eksperta atzinumu par kasu reformas īstenošanas atbilstību, kas savukārt liedz objektīvi piemērot jaunās prasības. Līdz ar to VID lēmums veikt pārbaudes un noteikt tirgotājiem termiņus, kad viņiem jāpāriet uz jauno kases aparātu sistēmu, nav uzskatāms par labai valsts pārvaldes darbības formai atbilstošu, pauda Štolcere.

Vienlaikus viņa norādīja, ka VID iepriekš pierādījis, ka ir iespējams atmaskot negodīgos tirgotājus, izmantojot tās rīcībā esošās plašās analīzes iespējas. Štolcere uzsvēra, ka VID to varētu izmantot, lai pārbaudītu riskantos uzņēmumus, nevis iet "biedēt" visus tirgotājus, jo nav tā, ka 94% uzņēmēju Latvijā ir negodīgi.

Kā ziņots, VID šā gada jūnijā dažādās tirdzniecības vietās Latvijā veica preventīva rakstura pārbaudes, pārbaudot 821 komersantu un 94% gadījumu konstatēja pārkāpumu. Pārbaudes veiktas nolūkā apzināt reālo situāciju un konsultēt tirgotājus.
Nelielā daļā no pārbaudītajām tirdzniecības vietām tika lietoti kases aparāti un kases sistēmas, kas atbilst tehniskajām prasībām, informēja VID. Vairumā jeb 754 gadījumos iekārtas jaunajiem noteikumiem neatbilda.

Tikmēr 44 gadījumos VID darbinieki fiksēja, ka komersants nereģistrē visus pirkumus. Apmēram tikpat daudzos gadījumos tika secināts, ka kases aparātā esošā nauda nesakrīt ar kontroles izdrukās norādīto. Bija arī vairāki citi pārkāpumi, to skaitā deviņos gadījumos ar veikala pārdevēju nebija noslēgts darba līgums.

"Pārbaudēs īpašu uzsvaru likām uz "Konsultē vispirms" principu, vēršot nodokļu maksātāju uzmanību uz pieļautajām kļūdām un neatbilstībām. Tāpat aicinājām labprātīgi novērst pieļautās kļūdas bez soda sankciju piemērošanas," norādīja VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.

Viņa uzsvēra, ka pārbaužu laikā iegūtā informācija tiks izmantota turpmāko nodokļu administrēšanas pasākumu veikšanai, uzraugot, vai nodokļu maksātājs novērsis pārbaudes laikā konstatētos pārkāpumus. Ja uzņēmumos konstatēs atkārtotus pārkāpumus, VID nāksies piemērot likumā noteiktos sodus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!