Foto: LETA

"Mums arī turpmāk jāturpina aktīvi strādāt pie efektīvas savienojamības veidošanas, tostarp sinerģiju starp Eiropas Savienības un Ķīnas iniciatīvām," sestdien, 7. jūlijā, Bulgārijā, Sofijā Centrāleiropas, Austrumeiropas un Ķīnas valdību vadītāju 16+1 samitā pauda Ministru prezidents Māris Kučinskis.

Bulgārijā notiekošā samita tēma šogad ir "Padziļinot atklātu un pragmatisku sadarbību iekļaujošai labklājībai".

Uzrunājot samita dalībniekus, Kučinskis norādīja, ka kopš 16+1 Rīgas samita attiecības starp mūsu valstīm ir kļuvušas vēl dinamiskākas. Mūsu reģioni kļūst tuvāki, pateicoties arvien efektīvākiem veidiem pārvarēt lielākus attālumus.

"Aicinu sadarbībā ar Latviju nodrošināt regulāru preču plūsmu Eirāzijas kontinentā uz un no Austrum- un Ziemeļeiropas valstīm, izmantojot kombinētos dzelzceļa un jūras transporta risinājumus," tā M. Kučinskis. Tieši transports un loģistika ir Latvijas galvenā ekonomiskās sadarbības prioritāte 16+1 formātā. Rīgā kopš 2016. gada maija darbojas 16+1 Loģistikas koordinācijas sekretariāts," uzrunā teica premjers.

Tāpat tika norādīts, ka turpinās aktīvs darbs pie stratēģijas Ķīnas tūristu piesaistei, tostarp "China Friendly" apmācību tūrisma un viesmīlības nozarei, realizācijas. Pagājušā gadā Ķīnas tūristu skaits Baltijas reģionā ir sasniedzis teju 60 000 viesu atzīmi. Šī gada 1. ceturksnī Ķīnas tūristu skaits Latvijā ir pieaudzis par 22 %, salīdzinot ar iepriekšējo periodu. "Šāda dinamika dod pārliecību, ka Baltijas reģions ir sasniedzis pietiekošu kapacitāti un komerciālo lietderību tiešas regulārās aviosatiksmes starp Latviju un Ķīnu nodrošināšanai," sacīja Ministru prezidents.

Latvija uzskata Ķīnu par ļoti svarīgu partneri un 16+1 formātu par labu instrumentu sadarbībai ar Ķīnu, kurš papildina gan Latvijas divpusējo dialogu, gan arī kopīgo ES – Ķīnas dialogu Stratēģiskās partnerības ietvaros. 16+ 1 samitā tika acentēts, ka Latvija vēlas veicināt sadarbību viedās specializācijas jomās, attīstīt starpnozaru sadarbību un ilgtspējīgas partnerattiecības savstarpējai izaugsmei. Tādēļ īstenojam Datos balstītas nācijas stratēģiju piecās jomās – bioekonomikā; biomedicīnā; viedā enerģijā; viedos materiālos; IKT. Datos balstītas inovācijas un to komercializācija ir būtisks instruments Latvijas konkurētspējas un augstas pievienotās vērtības produktu eksportspējas stiprināšanai. "Ņemot vērā, ka dzīvības zinātnes ir viena no galvenajām stratēģijas attīstības jomām, man ir patiess gandarījums, ka pagājušajā gadā uzsāktais sadarbības kopprojekts ar Pekinas Genomikas institūtu, šogad jau vainagosies ar pirmās specializētās nodaļas – laboratorijas – atklāšanu," pauda Kučinskis.

16+1 ir Ķīnas iniciatīva, kuras būtība ir aktivizēt sadarbību ar 11 ES dalībvalstīm un 5 Balkānu valstīm (Albānija, Bosnija-Hercegovina, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Maķedonija, Melnkalne, Polija, Rumānija, Serbija, Slovākija, Slovēnija, Ungārija) investīciju, transporta, finanšu, zinātnes, izglītības un kultūras jomās. Latvijai tā ir papildinoša divpusējam dialogam ar Ķīnu un kopīgajam ES un Ķīnas dialogam Stratēģiskās partnerības ietvaros.

16+1 samits pirmo reizi notika 2012. gadā Varšavā, Polijā. 2016.gadā Centrāleiropas un Austrumeiropas un Ķīnas 16+1 samits norisinājās Rīgā.

Ķīna ir Latvijas lielākais tirdzniecības partneris Tālajos Austrumos. Kopš 2012. gada ir gandrīz trīskāršojies Latvijas preču eksports uz Ķīnu, 2017. gadā sasniedzot 131.45 miljonus eiro (par 9.25 % vairāk nekā 2016. gadā). Iepriekšējā gadā Ķīnas tūristu skaits Baltijas reģionā ir sasniedzis teju 60 000 viesu atzīmi. Latvijas institūcijas intensīvi strādā Ķīnas tūristu piesaistē, lai ilgtermiņā tiktu uzsākta tiešā aviosatiksme starp Latviju un Ķīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!