Foto: LETA

Piektdien, 6. jūlijā, Zemgales rajona tiesa noraidījusi SIA "Eko Osta" pieteikumu par SIA "Skonto Būve" maksātnespējas procesa uzsākšanu, portālu "Delfi" informēja "MRS grupa" projektu vadītāja Vita Raiks.

"Skonto Būve" lūgs prokuratūru saukt pie Krimināllikumā paredzētās atbildības abus - tēvu un dēlu Andrejus Laškovus - par "Eko Osta" vārdā veiktu apzināti ļaunprātīgu maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu, kura mērķis vērsts uz "Skonto Būve" reputācijas graušanu, norāda "MRS grupa" pārstāve.

Jau ziņots, ka Zemgales rajona tiesa Jelgavā 15. jūnijā ierosinājusi būvniecības uzņēmuma SIA "Skonto Būve" maksātnespējas procesa lietu. Lieta ierosināta, balstoties uz atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Eko Osta" iesniegumu. Maksātnespējas administrācijas mājas lapā iepriekš publicētā informācija liecināja, ka "Skonto Būve" reģistrēts kā vakants maksātnespējas subjekts un administratora pretendents ir Guntars Birsāns.

Viens no zināmākajiem projektiem, kur abu uzņēmumu ceļi krustojušies, ir Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbi. Sākotnēji sanācijas darbu veikšanai tika nolīgta SIA "Skonto Būve", kura noteiktiem darbiem piesaistīja arī SIA "Eko osta", vēlāk gan līgums ar "Skonto Būve" tika lauzts. Gudrona dīķu sanācijas darbu turpināšanu veic pilnsabiedrība "Inčukalns Eko", kuras viens no dalībniekiem ir "Eko Osta".

Uzņēmumā "Skonto būve" iepriekš norādīja, ka "Eko Osta" ir iesniegusi tiesā nepamatotu maksātnespējas pieteikumu. Maksātnespējas pieteikums iesniegts "Eko Osta" darbu izpildes objekta "Vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" projektēšana un sanācijas darbi" ietvaros. Uzņēmumā skaidroja, ka "Eko Osta" pretēji līguma nosacījumiem ir izrakstījusi nepamatotus rēķinus par ar pasūtītājiem nesaskaņotiem darbiem, un līdz ar to "Skonto būve" kategoriski noliedz, ka tai būtu jebkādas parādsaistības pret "Eko Osta", kurām būtu iestājies izpildes termiņš.

"Skonto Būve" piektdien izplatītā paziņojumā norāda, ka Inčukalna sērskābo gudronu dīķu sanācijas darbi, par ko "Eko Osta" prasa samaksu, ietilpst to darbu sadaļā, par ko pasūtītājs Vides Valsts dienests (VVD) tā arī nav samaksājis ģenerāluzņēmējam "Skonto Būve". Par šīs summas samaksu "Skonto Būve" cēlusi prasību tiesā pret VVD. Lietā notiek tiesvedība.

Uzņēmums skaidro, ka pušu noslēgtais līgums nosaka, ka "Eko Osta" samaksu drīkst pieprasīt tikai tad, kad pasūtītāja inženieris akceptējis darbus un pēc tam, kad pasūtītājs ir veicis darbu apmaksu. Taču pasūtītājs nav parakstījis vairākus "Skonto Būve" iesniegtos darbu izpildes pieņemšanas – nodošanas aktus un nav veicis apmaksu par tiem. Līdz ar to "Skonto Būve" nav līgumiska pamata veikt samaksu par "Eko Osta" veiktajiem darbiem.

"Skonto Būve" uzsver, ka ir finansiāli stabila un viena no ievērojamākajām Latvijas būvsabiedrībām, kurai pat ne tuvu nav nekādas maksātnespējas pazīmes. Uzņēmuma ieskatā, "Eko Osta" ar maksātnespējas procesa ierosināšanu cenšas šantažēt "Skonto Būve" un graut reputāciju.

SIA "Skonto Būve" ir viens no lielākajiem būvniecības uzņēmumiem Latvijā. Tas dibināts 1995. gadā, tā pamatkapitāls ir 4,3 miljoni eiro. Uzņēmuma lielākais dalībnieks ar 95% kapitāldaļu ir SIA "Grif 1", kura pastarpinātais īpašnieks ir Guntis Rāvis, savukārt 5% kapitāldaļu pieder SIA "M investīciju fonds".

SIA "Eko Osta", kas dibināta 1999. gadā, nodarbojas ar videi kaitīgo un bīstamo atkritumu, tādu kā rūpniecisko atkritumu, kuģu atkritumu, piesārņotās grunts un nolietoto riepu, savākšanu un pārstrādi. 2016. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 4,2 miljoni eiro un tā peļņa pēc nodokļiem bija 174 tūkstoši eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!