Foto: DELFI
Latvijas Taksometru arodbiedrība ārkārtas sapulcē nolēmusi, ka no jūlija klientiem maršrutā lidosta "Rīga"-Centrs un lidosta "Rīga"-Jūrmala (Majori) jāpiemēro tarifi tā, lai kopējā maksa par braucienu būtu ne vairāk kā 25 eiro, bet maršrutos no lidostas uz citiem Rīgas pilsētas rajoniem - ne vairāk kā 30 eiro, informēja Latvijas Taksometru arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Genādijs Aksjonovs.

Arodbiedrība esot gatava aktīvi iesaistīties valdības veidotajā darba grupā un dalīties ar pieredzi taksometru pārvadājumu jomā. "Sarūgtinājumu rada tas, kā jautājums tiek publiski pasniegts - taksometru pārvadājumi esot galvenā nesakārtotā lieta valstī, kuras sakārtošanā dedzīgi iesaistās pat Ārlietu ministrija. Atbildīgās institūcijas mēģina sabiedrībai "uzspiest" viedokli, ka jābūt tā, kā agrāk - lidostā pakalpojumus sniedz tikai "īpaši" pārvadātāji, bet pārējiem tas ir liegts vai arī tiek piedāvāts ar daudz sliktākiem, dārgākiem nosacījumiem," norādīja Aksjonovs.

Arodbiedrība pauž bažas par Satiksmes ministrijas ieceri veikt izmaiņas Autopārvadājumu likumā, atjaunojot iepriekšējo kārtību, kad taksometru pakalpojumus lidostas teritorijā varēja sniegt tikai ar lidostas izsniegtām atļaujām.

Aksjonovs norādīja, ka valdība un atbildīgās institūcijas, tajā skaitā arī lidosta, skaļi deklarē nepieciešamību samazināt maksu par pakalpojumu, vienlaicīgi ieviešot papildus izmaksas pārvadātājiem, kas sadārdzina pakalpojuma pašizmaksu.

"Kā valstī var vēlēties lētus taksometra pakalpojumus, ja tajā pašā laikā uzliek pakalpojumu sniedzējiem papildus tēriņus, jaunus maksājums, nodokļus, sadārdzina citas izmaksas (OCTA apdrošināšana, tehniskās apskates u.c.). Pie tam, runājot par maršrutiem lidosta "Rīga"-Jūrmala un lidosta-Vecrīga, valdība noklusē par iebraukšanas maksu par caurlaidēm lidostā, Jūrmalā, Vecrīgā, kas arī jāierēķina pakalpojumā, un tas ir tikai atsevišķs piemērs," sacīja Aksjonovs.

Viņš uzsvēra, ka taksometru pakalpojumu sniedzēji ir uzņēmēji, kuri nesaņem finansiālu atbalstu no valsts vai pašvaldības. Aksjonovs uzsvēra, ka šī brīža situācija taksometru nozarē ir Satiksmes ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta un citu atbildīgo institūciju, bezatbildīgās rīcības rezultāts, jo vairāku gadu garumā tika propagandēts, ka taksometru pakalpojumam ir jābūt lētam un pieejamam visām iedzīvotāju kategorijām.

Latvijas Taksometru arodbiedrība vērsusies arī pie ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V), Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS), ekonomika ministra Arvila Ašerādena (V) un satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) un lūgusi atbalstu, lai aprēķinātu ekonomiski pamatotu, "taisnīgu" vieglo taksometru pakalpojuma cenu, balstoties uz faktiskajām ar pakalpojuma sniegšanu saistītām izmaksām.

Arodbiedrība izsaka cerību ka mēneša laikā atbildīgās institūcijas spēs aprēķināt "taisnīgu" un ekonomiski pamatotu taksometru pakalpojumu tarifu.

Vēstīts, ka Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) otrdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes sacīja, ka darba grupai divu nedēļu laikā būs jānāk klajā ar konkrētiem priekšlikumiem situācijas risinājumam taksometru pārvadājumu jomā. Darba grupās darbosies Satiksmes ministrijas (SM), Tieslietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas un Ekonomikas ministrijas pārstāvji.

SM parlamentārais sekretārs Edgars Tavars (ZZS) sacīja, ka likumā nepieciešams ietvert deleģējumu valdībai noteikt maksimālu tarifu taksometru pakalpojumiem noteiktās vietās. Konkrētais objektu skaits vēl tiks vērtēts, bet pašlaik runa ir par lidostu "Rīga", Rīgas pasažieru ostu un Centrālo staciju.

Tāpat ziņots, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) nosūtījis vēstuli vairākām atbildīgajām valsts institūcijām, aicinot risināt "taksometru jautājumu" Rīgas lidostā, jo tas esot valsts reputācijas, tūrisma attīstības un investīciju piesaistīšanas jautājums.

Lidostas "Rīga" pārstāve Laura Karnīte sacīja, ka lidostas iespējas rīkoties "taksometru jautājumā" ierobežo Administratīvās tiesas lēmums, kas nosaka, ka lidosta nekādā veidā nedrīkst iejaukties taksometru pakalpojumu sniegšanas organizēšanā lidostas publiskajā teritorijā, tādējādi problēmas ar taksometru pakalpojumiem lidostā atrisināsies, kad tiks sakārtota situācija taksometru nozarē kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!