Foto: LETA

Rosinātās izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, lai ierobežotu nebanku kreditēšanu, nosakot kredītlikmes ierobežojumu 0,07% apmērā dienā, ir pārāk zems līmenis, trešdien intervijā Latvijas Radio atzina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

"Šobrīd Saeimā esošais priekšlikums [noteikt kredītu likmes ierobežojumu] 0,07% dienā, kas ir apmēram 25% gadā, ir ļoti zema procentu likme - pat bankās noteiktiem veidiem tā ir augstāka. Manā skatījumā, biznesam, ja jūs to negribat pilnībā aizliegt, tā tomēr ir par zemu," sacīja Vītoliņa.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka nebanku kreditēšanas ierobežošanai, zināmā mērā būtu atbalstāma reklāmas ierobežošana. "Tam no vienas puses varētu piekrist, jo, piemēram, Igaunijā ļoti labi nostrādāja reklāmas ierobežojumi televīzijā. Viņiem patiešām šāda veida kredītiem apmērs būtiski kritās, bet no otras puses - ja vispār reklāmas aizliedz, tad tas ir uzraudzībai sarežģīts jautājums," atzīmēja Vītoliņa.

Iepriekš arī Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijā (LAFPA) atzina, ka Latvijas Reģionu apvienības (LRA) priekšlikums ierobežot "ātros kredītus" izbeigs patēriņa kreditēšanas tirgu Latvijā.

Asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš norādīja, ka LRA piedāvātā procentu likme patēriņa kreditēšanas pakalpojumiem ir būtiski zemāka, nekā tirgū esošā. "Tas nozīmē - ja tiks pieņemtas šādas izmaiņas, visticamāk, ka patēriņa kredītus nespēs izsniegt praktiski neviens finanšu tirgus dalībnieks, tostarp kredītiestādes, krājaizdevu sabiedrības, nebanku kreditētāji, līzinga sabiedrības un citi. Priekšvēlēšanu laikā politiķi vēlas nonākt mediju dienas kārtībā, tomēr jāsaprot, ka likumdošanas procesu nedrīkst padarīt par populismu," viņš sacīja.

Likumā paredzēts noteikt, ka par prasībām neatbilstošām uzskatāmas tādas kredīta kopējās izmaksas patērētājam, kuras pārsniedz 0,07% dienā no kredīta summas. Kredīta kopējo izmaksu ierobežojumu patērētājam nav plānots piemērot tādiem patērētāju kreditēšanas līgumiem, kurus noslēdzot kredīta devēja glabāšanā kā nodrošinājums nododama kāda lieta un atbilstoši kuriem patērētāja atbildība ir ierobežota tikai ar ieķīlāto lietu. Saeima attiecīgos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā pirmajā lasījumā apstiprināja 21.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!