Foto: Shutterstock
Piena pārstrādes uzņēmums AS "Talsu piensaimnieks" pagājušajā gadā strādāja ar 9,245 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 15,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 25,1% – līdz 213 854 eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Dainis Norenbergs teica, ka būtu vēlējies, lai "Talsu piensaimnieks" aizvadīto gadu noslēgtu ar labākiem finanšu rezultātiem, kas atbilstu akcionāru izvirzītajiem mērķiem, bet saistībā ar situāciju piena tirgū to neizdevās īstenot. "Rezultātus ietekmēja tirgus situācija. Mums bija pietiekams produkcijas ražošanas apmērs, bet nebija tik daudz ieņēmumu, kā mēs būtu vēlējušies," teica Norenbergs, piebilstot, ka uzņēmuma ieņēmumus negatīvi ietekmēja piena iepirkuma cenas straujais kāpums.

"Talsu piensaimnieka" gada pārskata vadības ziņojumā norādīts, ka Latvija ir daļa no Eiropas Savienības (ES) vienotā piena tirgus un izmaiņas tajā tiešā veidā ietekmē notikumus arī Latvijā. Pērn ES tirgū bija piena tauku deficīts - ja iepriekš piena taukus uzskatīja par nevajadzīgiem, tad patlaban zinātnieku domas un sabiedrības viedoklis par piena taukiem ir mainījusies, uzskatot, ka sviestu ēst ir moderni un veselīgi. Tādējādi 2017.gada jūlijā sviesta un saldā krējuma cenas sasniedza rekordu, līdz ar to pieauga arī piena iepirkuma cena.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka pērn "Talsu piensaimnieks" iepirka no Latvijas zemniekiem 17 300 tonnu piena par pieciem miljoniem eiro.

Kompānijas vadība atgādina, ka 2017. gadā piena produktu ražošana pieauga, liecinot par uzņēmuma spēju sabalansēt piena pārstrādes un realizācijas procesus. Piena produktu ražošana joprojām balstījās uz siera, piena, krējuma un kefīra ražošanu. Tikmēr pašu ražotu konditorejas izstrādājumu un piena produktu tirdzniecība pērn nostabilizējās iepriekšējā gada līmenī.

Pērn kompānija realizējusi 8835 tonnas gatavās produkcijas.

Vadības ziņojumā arī teikts, ka 2018. gadā "Talsu piensaimnieks" attīstību saista ar jaunu tirgu apguvi.

2016. gadā "Talsu piensaimnieks" strādāja ar 8,033 miljonu eiro apgrozījumu un 285 461 eiro peļņu.

"Talsu piensaimnieks" no vietējā piena ražo pilnpiena un vājpiena produktus, tostarp pienu un kefīru, skābo un saldo krējumu, biezpienu, vājpiena biezpienu, augļu-ogu jogurtu, sviestu un puscieto sieru. Kompānija reģistrēta 1993. gada martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!