Foto: LETA

Iedzīvotāju noskaņojums ir jūtami pasliktinājies pilnīgi visās pētījuma pozīcijās. Iedzīvotāji visnegatīvāk izteikušies par pašreizējo Latvijas ekonomikas situāciju – 31% aptaujāto uzskata, ka tā tikai pasliktinoties, liecina jaunākie “Baltic International Bank Latvijas barometra” pētījuma rezultāti.

Savukārt, aicināti izteikt savas prognozes par Latvijas ekonomikas stāvokli pēc gada, gandrīz piektdaļa (17%) aptaujāto izteikuši pārliecību, ka gada laikā tas būs uzlabojies.

Līdzīgas prognozes aptaujātie ir izteikuši arī par savas ģimenes materiālo stāvokli. Ja ar to pašlaik ir neapmierināti 30% aptaujāto, tad, domājot par ģimenes materiālo stāvokli pēc gada, 18% aptaujāto uzskata, ka tas būs uzlabojies. Vislielāko pārliecību par ģimenes materiālā stāvokļa uzlabošanos pēc gada pauda iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem (31%), tikmēr iedzīvotāji, kas ir vecāki par 45 gadiem, biežāk uzskata, ka gada laikā nekas nebūs mainījies.

Jaunākais “Baltic International Bank Latvijas barometra” pētījums atklāj, ka latvieši un cittautieši ir vienisprātis par pašreizējo Latvijas darba tirgus situāciju. Visvairāk aptaujāto latviešu (54%) un cittautiešu (64%) iespējas Latvijā atrast labu darbu vērtē kā sliktas. Interesanti, ka, vērojot aptaujāto viedokli vecuma griezumā, redzams, ka iedzīvotāji no 18 līdz 24 gadiem savas iespējas Latvijā atrast labu darbu uzskata par vienlīdz sliktām kā iedzīvotāji vecumā no 64 līdz 75 gadiem – vidēji 54% aptaujāto. Savukārt savas darba atrašanas izredzes par labām kopumā atzina vien 7% aptaujāto iedzīvotāju.

Respondenti tika aicināti sniegt savu vērtējumu par Latvijas valdības darbu. Kopumā neapmierinātību par to pauda lielākā daļa jeb 75% aptaujāto, starp tiem visvairāk bija individuālā darba veicēju, bezdarbnieku un zemnieku. Savukārt apmierināti ar valdības darbu ir vien 17%, starp tiem – uzņēmumu vadītāji, skolnieki un studenti, kā arī mājsaimnieces.

Aicināti izvērtēt Latvijas situācijas attīstību kopumā, vairāk nekā puse jeb 56% aptaujāto uzskata, ka tā attīstās nepareizā virzienā. Ceturtdaļa jeb 25% aptaujāto iedzīvotāju bija grūti atbildēt uz šo jautājumu, tādēļ izvēlējās uz to neatbildēt, savukārt 20% aptaujāto ir pārliecināti par Latvijas situācijas attīstību pareizā virzienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!