Foto: LETA

Ilgstošā sausuma dēļ, trūkstot lopbarībai, jau tiek likvidēti mājlopi, informēja Kuldīgas novada lauksaimnieki.

Kuldīgas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Signeta Lapiņa informēja, ka Kuldīgas novada pašvaldība rosina Ministru kabinetam izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā.

Smagākā situācija izveidojusies lopkopjiem. Saimniecības likvidē lopus, jo nespēj tos pabarot. Ganības ir izdegušas, tāpēc lopiem nav, ko ēst. Zemnieki lopus baro ar pagājušā gadā novākto sienu. Tas rada bažas par to, ar ko baros lopus šajā ziemā.

Bioloģiskā saimniecība "Rozbeķi" no Kabiles pagasta pārdos aptuveni 40 gaļas lopus, lai pabarotu piena govis. Saimniecība ir 300 hektārus liela, un tajā tiek audzēti aptuveni 150 lopi, tai skaitā 50 piena govis. "Audzējam kviešus, miežus, auzas, griķus. No izaudzētā barojam lopus, citus gadus ražu pat pārdodam, taču, tā kā šogad mums ir stipri mazāka raža, nesanāks pat pabarot savus lopus," pastāstīja saimnieks Māris Lankovskis.

Kuldīgas novada pašvaldībā jau saņemti 49 zemnieku iesniegumi no visiem novada pagastiem ar lūgumu pēc palīdzības, jo ilgstošs sausuma periods radījis negatīvu ietekmi uz lauksaimniecisko ražošanu – kā graudu un augļu audzētājiem, tā lopkopjiem. Iesniegumus pašvaldība turpina saņemt. Pēdējo reizi lietus lielākajā daļā novada pagastu novērots 3. maijā, kad nolijuši 13 milimetri nokrišņu.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS teica, ka neviens lauksaimnieks līdz šai dienai nav vērsies Zemkopības ministrijā (ZM) un ziņojis par mājlopu likvidāciju saistībā ar trūkstošo lopbarību ilgstošā sausuma dēļ.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa ("Kuldīgas novadam") informēja, ka pašvaldība rosinājusi Ministru kabinetam izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā Kuldīgas novadā, paredzot noteiktā režīma darbības ietekmi lauksaimniecības uzņēmumiem vismaz 12 mēnešus.

"Aicināsim Zemkopības ministriju realizēt atbalsta pasākumus lauksaimniekiem krīzes situācijas novēršanai, kā arī Ministru kabinetam sniegt finansiālu atbalstu novada lauksaimniekiem un iedzīvotājiem, lai daļēji kompensētu zaudējumus, kas radušies ilgstošā sausuma dēļ," sacīja Bērziņa.

Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vadītāja Daiga Mellere iesniegumā Kuldīgas novada pašvaldībai norādījusi, ka pēc pagājušā gada pavasara salnām un rudens lielajām lietavām, novada lauksaimnieki cieta ievērojamus zaudējumus, kas samazināja plānoto ražu, bija apgrūtināta ražas novākšana un tika nokavēti ziemāju sējas optimālie termiņi. "Pavasarī zemnieki nezaudēja cerību un ieguldīja lielu darbu, veicot gan augsnes aršanu, gan augsnes pirmssējas sagatavošanas un sējas darbus, nācās pārsēt neizziemojošos laukus," pauda Mellere. Sausuma un karstuma dēļ ir cietuši pilnīgi visi lauksaimniecības augi. Pašlaik augiem vajadzētu būt vismaz 90 centimetrus gariem, taču sausuma dēļ tie sniedzas vien 10 līdz 15 centimetru garumā. Veidojas vārpas, taču graudu nav. Lopkopji sākuši lopbarības sagatavošanas darbus, jo zāle ir nokaltusi, pēc ganībām tā vairs neaug.

Saimniecība "Lejasdārzi" Kuldīgas novada Laidu pagastā audzē zemenes, ķiršus, bumbierus un ābolus. Augļu dārzs ir 13 hektārus liels, bet zemeņu plantācija plešas pushektāra platībā. Saimnieks Mārcis Freimanis stāsta, ka zemeņu raža ir glābta, jo ikdienā augus cītīgi laista. Taču ķiršu raža šogad lēšama vairāk nekā divas reizes mazāka. "Ķirši birst, jo koki tos nevar pabarot. Augsne ir sausa. Bumbieru un ābolu ražu redzēsim rudenī, taču jau tagad jaušama sausuma ietekme – daļa augļu nobirsuši, jo trūkst barības vielu," stāsta saimnieks. Līdzīga situācija ir zemnieku saimniecībā "Smīdras" Gudenieku pagastā, kur augļu dārzs ir vairāk nekā piecus hektārus plašs. Saimnieks Normunds Dupats informēja, ka ābeļdārzos jau tagad raža samazinājusies par vairāk nekā pusi. Arī saldie ķirši praktiski visi aizgājuši bojā. Lai arī zeme tiek laistīta, jēgas no tā maza un noskaņojums – pesimistisks.

Arī Laidu pagasta zemnieku saimniecībā "Jaunkalni" situācija izskatās bēdīgi. Saimnieks Gatis Zonenbergs pastāstīja, ka ziemāji izdeg, graudi būs mazi. "Arī vasarāju raža būs ļoti maza. Kopējā platība mums ir 900 hektāru, un izskatās, ka no kopējās platības raža labākajā gadījumā būs tikai 50%. Ja nebūs lietus, kļūs trakāk. Mēģinām ar mikroelementiem laistīt, bet tas daudz nedod," sacīja Zonenbergs.

Zemnieki pašvaldībai pauduši bažas par Eiropas projektiem, kuros jāsasniedz zināms ražas līmenis. Ja tas netiks sasniegts, nāksies atmaksāt projektā saņemto finansējumu. Tāpat, nesasniedzot noteiktu ražas līmeni, saimniecības nākamajā gadā nevarēs pretendēt uz bezakcīzes degvielu. Ja Lauku atbalsta dienests dotos pārbaudīt laukus, zemniekiem, visticamāk, tiktu atteikti platību maksājumi, jo nav izaudzis noteiktais augu skaits. "Ja zemniekiem pagarinātu projektu termiņus, tiktu saņemta pretimnākšana no bankām, tas ļoti palīdzētu," sacīja Mellere.

Jau ziņots, ka ilgstošā sausuma dēļ Ventspils novada dome lūgusi Ministru kabinetu Ventspils novada administratīvajā teritorijā izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā. Ventspils novada dome ir saņēmusi desmit zemnieku parakstītu vēstuli, kurā viņi pievērsuši uzmanību ilgstošajam sausumam Ziemeļkurzemē. Sausā un karsta laika dēļ lauksaimnieki var zaudēt teju visu vasarāju ražu. Ārkārtas situāciju prasīs izsludināt arī Saldus novadā.

Arī Alsungas un Brocēnu novados sausuma dēļ pieļauj iespēju prasīt izsludināt ārkārtas situāciju, piektdien intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes ģenerāldirektors Guntis Vilnītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!