Foto: LETA

Alsungas un Brocēnu novados sausuma dēļ pieļauj iespēju izsludināt ārkārtas situāciju, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) ģenerāldirektors Guntis Vilnītis.

"Daba mūs joprojām nelutina," teica Vilnītis, piebilstot, ka situācija novados gan ļoti atšķiras un sliktākā situācija sausuma dēļ ir Kurzemē, tostarp Alsungas novadā tiek pieļauta iespēja izsludināt ārkārtas situāciju, kā arī līdzīgi plāni ir Brocēnu novadam.

Tajā pašā laikā Vilnītis norādīja, ka Zemkopības ministrija nākamajā nedēļā varētu sniegt 4,4 miljonu eiro atbalstu dārzkopjiem un augļkopjiem, lai kompensētu zaudējumus, kuri iepriekš radās plūdu dēļ. "Šo naudu nebija plānots tik ātri izmaksāt, bet ir rasta iespēja un, acīmredzot, tas piepildīsies. Līdz ar to dārzkopji varēs iegādāties laistāmās iekārtas, ja sausums turpināsies, vai citus apgrozāmos līdzekļus," viņš sacīja.

Arī LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka situācija Latvijas reģionos ir dažāda. "Latvija ir maza valsts, bet reizē arī liela. Pabraukājot pa Vidzemi un Latgali, redzam, ka ir saimniecības, kurām sausums nav nodarījis postu, bet ir saimniecības, kur ir nodarīts posts. Tāpat liela atšķirība ir pa kultūrām, kādas zemnieki ir izvēlējušies audzēt," viņš sacīja.

Pēc Treiberga teiktā, klimata pārmaiņu dēļ, iespējams, Latvijā būtu jāsāk vairāk dažādot lauksaimniecību.

LOSP ir Latvijas lielākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 60 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk nekā 14 200 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!