Foto: LETA
Pirmie darbi ir saistīti ar kreditoru informēšanas kārtības noteikšanu un apstiprināšanu, dažādu pieteikuma veidlapu, noteikumu, pilnvaru apstiprināšanu un tamlīdzīgi, teic "ABLV Bank" likvidatore un "Sorainen" Latvijas biroja vadošā partnere Eva Berlaus.

Starp likvidatoriem ir sadalītas atbildības dažādu pienākumu veikšanai, kas, protams, nenozīmē, ka tie neiesaistīsies arī citos darbos. Tā Berlaus uzraudzībā būs juridiskais atbalsts darījumiem ar finanšu instrumentiem un citiem aktīviem Latvijā un ārvalstīs. Tāpat tiks nodrošināts nepieciešamais juridiskais atbalsts tiesvedības jautājumu risināšanai, kā arī viņas atbildībā būs sadarbības pārraudzīšana ar publiskā sektora iestādēm un personām, juridisko risku pārraudzība, daļēji arī atbilstības joma.

"Par plāniem attiecībā uz bankas darbiniekiem gan ir pāragri runāt, jo tikai vakar tika pieņemts Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmums," norāda Berlaus. Šobrīd likvidācijas komitejas dienaskārtībā šie jautājumi vēl nav, jo jau līdz šim banka ir samazinājusi darbinieku skaitu un pārveidojusi struktūru, kas nepieciešama efektīvākai likvidēšanas procesa uzsākšanai un īstenošanai.

Jāatgādina, ka par "ABLV Bank" likvidatoriem ir apstiprināti četri cilvēki – Elvijs Vēbers, Eva Berlaus, Andris Kovaļčuks un Arvīds Kostomārovs.

Likvidācijas procesam ir piesaistīts arī auditorkompānijas "Ernst & Young" Polijas uzņēmums, kas savā komandā iekļāvis speciālistus no piecām valstīm, tai skaitā, ekspertus no ASV. Starptautiskā komanda sadarbībā ar likvidatoriem un FKTK sagatavos metodoloģiju izmaksu kreditoriem apstiprināšanas kārtībai, kā arī veiks NILLTFN (noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršana) atbilstības uzraudzību attiecībā uz kreditoru pārbaudēm.

"Ernst & Young" šobrīd nekomentē, kādas ir funkcijas, ko auditorkompānija pildīs "ABLV Bank".

Lai arī zināms, ka "ABLV Bank" likvidatoru atalgojums būs 22 tūkstoši eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas, neparedzot procentu maksājumus par pašlikvidācijas procesā veiktajiem darījumiem, bankas pārstāvis Artūrs Eglītis neatklāj konsultantu un ekspertu atlīdzības apmēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!