Foto: LETA

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam (Kontroles dienestam) piešķirs papildu finansējumu, lai saistībā ar "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesa uzraudzību varētu noalgot konsultantus, intervijā Latvijas Radio sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Kontroles dienesta uzdevums pašlikvidācijas procesā būs uzmanīt, vai netiek atrasta "melnā nauda" un nepieļaut tās nonākšanu tās īpašnieku rokās.

Savukārt LTV rīta raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pirmdien pieņemtais lēmums rada skaidrību par tālāk notiekošo. "Tas ir labi, bet tas ir sākuma punkts," norādīja ministre, piebilstot, ka tagad FKTK jāizstrādā pašlikvidācijas plāns un jākontrolē process, lai ar visiem kreditoriem norēķināšanās notiek vienlīdzīgi un taisnīgi. Savukārt Kontroles dienesta uzdevums ir uzraudzīt noziedzīgi iegūtus līdzekļus, ja tādi tiks atrasti, bankā. "Lai neviens melns eiro no bankas neiziet un nenonāk to īpašnieku rokās," sacīja ministre.

"Atbalstīsim gan FKTK, gan Kontroles dienestu, kuram būs pietiekams finansējums, lai piesaistītu starptautiskos palīgus šajā uzdevumā," uzsvēra Reizniece-Ozola.

Patlaban nacionālās intereses ir īsā laikā iztīrīt finanšu sektoru no "melnās naudas" un atjaunot reputāciju, skaidroja Reizniece-Ozola, norādot, ka Latvija šobrīd nonākusi "pelēkā zonā", kas "dod atsitienu skaidriem un godīgiem vietējiem uzņēmumiem". Vaicāta, kā tieši izpaužas šis atsitiens, ministre klāstīja, ka bankām ir daudz stingrākas prasības pārbaudīt klientu dubultā un pat trīskārši, un tam ir reālas starptautiskas sekas. "Neviena banka, kas strādā ar starptautiskajiem pārskaitījumiem, nedara to pa tiešo. Latvija tiek uzskatīta par riskantu valsti, tāpēc pārskaitījumi tiek rūpīgi pārbaudīti, tiek prasīta papildus informācija," skaidroja ministre.

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atbalstījusi "ABLV Bank" pašlikvidācijas plānu, kā arī apstiprinājusi visus četrus bankas piedāvātos likvidatorus.

Atbilstoši Kredītiestāžu likumam FKTK turpinās uzraudzīt "ABLV Bank" likvidatoru darbību līdz pašlikvidācijas procesa noslēgumam, kā arī paredzēts, ka bankas pašlikvidācijas procesu uzraudzīs Kontroles dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!