Foto: DELFI

Citur Eiropā reģistrētām kredītiestādēm un elektroniskās naudas iestādēm nav pienākums sniegt informāciju Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par tiem Latvijas rezidentu, fizisku personu kontiem, kuros apgrozījums pārsniedz 15 tūkstošus eiro gada laikā, vērtē zvērinātu advokātu biroja "Cobalt" juristi.

Likuma "Par nodokļiem un nodevām" 22.3 pantā paredzētais pienākums sniegt ziņas par Latvijas rezidentu, fizisko personu kontu apgrozījumu nav attiecināms uz ES vai EEZ valstī licencētām kredītiestādēm, kuras Latvijā sniedz pakalpojumus, izmantojot pakalpojumu sniegšanas brīvību, pēc attiecīgās likumdošanas izpētes secinājuši zvērinātu advokātu biroja speciālisti – partnere Sandija Novicka un vadošais speciālists Andrejs Lielkalns. Te runa ir par tādu arī Latvijā populāru finanšu pakalpojumu sniedzēju kā Vācijā bāzēto mobilo banku "N26 Bank GmbH".

Savukārt likuma "Par nodokļiem un nodevām" 1. panta 33. punktā esošā maksājumu pakalpojumu sniedzēju definīcija neaptver ES un EEZ valstī licencētas elektroniskās naudas iestādes, kas uzsākušas darbību Latvijā. Līdz ar to arī uz Londonā bāzēto Apvienotās Karalistes elektroniskās naudas iestādi "Revolut Limited" neattiecas pienākums sniegt informāciju VID par konta apgrozījumu.

Pats "Revolut" ir vienisprātis ar juristu viedokli, un uzņēmuma sabiedrisko attiecību vadītāja Baltijasvalstīs Ieva Elvīra Kazakevičjūte norāda, ka "Revolut" nepakļaujas šiem noteikumiem, jo ir elektroniskās naudas iestāde ("Electronic Money Institution"), ko licencējušas un uzrauga attiecīgās Lielbritānijas iestādes. Līdz ar to uzņēmums neplāno sniegt VID informāciju par Latvijas fizisku personu kontiem, kuros apgrozījums pārsniedz 15 tūkstošus eiro gada laikā. Piemēram, Lietuvā iedzīvotājiem ir pienākums ziņot par saviem kontiem ārvalstu finanšu iestādēm, ja nauda summa tajos pārsniedz 15 tūkstošus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!