Foto: Shutterstock

Patērētāju kreditētājam bez noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmas varēs anulēt vai nepiešķirt licenci, paredz otrdien valdībā atbalstītie Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie grozījumi noteikumos par speciālo atļauju patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai.

EM norādīja, ka patērētāju kreditētājiem, kuru licencēšanu veic Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), jāizveido noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēma.

Lai to nodrošinātu, noteikumos ietverta norma, kas paredz, lai saņemtu licenci patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai, kapitālsabiedrībai ir jābūt izstrādātai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmai atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumam.

Minētais tiesiskais regulējums attieksies uz kapitālsabiedrībām, kas vēlas saņemt un kas jau ir saņēmušas licenci patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai. Patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem, kas patlaban jau ir saņēmuši licenci, līdz 2019. gada 1. janvārim būs jāizstrādā iekšējās kontroles sistēma.

Pēc EM aplēsēm noteikumu izmaiņas skars 59 kapitālsabiedrības, kuras šobrīd ir saņēmušās licenci patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai.

Iekšējās kontroles sistēmas darbības uzraudzībai, PTAC šogad paredzēti 280 342 eiro, savukārt 2019. gadā un turpmākajos gados – 250 246 eiro. Noteikumos paredzēto funkciju īstenošanai PTAC paredzētās astoņas amata vietas, kas tiks izveidotas, nepalielinot kopējo amata vietu skaitu EM resorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!