Foto: EPA/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdienas vakarā telefonsarunā ar ASV prezidentu Donaldu Trampu paziņoja, ka ASV muitas tarifi tērauda un alumīnija importam no Eiropas Savienības (ES) ir "nelikumīgi" un ka ES atbildēs uz tiem "stingrā un samērīgā veidā", informēja Elizejas pils administrācija.

Prezidentu telefonsaruna notika pēc ASV tirdzniecības ministra Vilbura Rosa paziņojuma, ka ASV muitas tarifi no ES, Kanādas un Meksikas importētajam tēraudam un alumīnijam stāsies spēkā pusnaktī uz piektdienu (plkst. 7.00 pēc Latvijas laika).

Makrons, kurš izveidojis labas attiecības ar Trampu, telefonsarunā aicināja viņu piedalīties sarunās ar ES, Ķīnu un Japānu, lai pastiprinātu Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) noteikumus.

Makrons nosauca lēmumu noteikt tarifus par "kļūdu" un brīdināja, ka "ekonomiskais nacionālisms" sodīs visus, tai skaitā ASV.

Pirms tam Makrons ceturtdien Elizejas pilī paziņoja žurnālistiem, ka viņš izsaka nožēlu par ASV lēmumu.

"Es domāju, ka šis lēmums ir kļūda daudzējādā ziņā, jo tas atbild uz pastāvošajām starptautiskajām nelīdzsvarotībām vissliktākajā veidā, pārtraucot attiecības un radot ekonomisko nacionālismu. Un nacionālisms ir karš. Tieši tas notika trīsdesmitajos gados," sacīja Makrons.

Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs ceturtdien paziņoja, ka Francija atteiksies iesaistīties tirdzniecības sarunās ar ASV, kamēr ir spēkā šie tarifi.

"Mēs atsakāmies vest sarunas spiediena apstākļos," Lemērs sacīja reportieriem, dodoties uz Lielā septiņnieka (G7) sanāksmi Kanādā. "Tas, ka mūs skar tarifi, nepalīdzēs mums atvērt durvis uz jebkāda veida sarunām."

ASV prezidents Donalds Tramps 8. martā parakstīja rīkojumu par 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam un 10% tarifu piemērošanu alumīnija importam, bet atlika šo tarifu piemērošanu ES, Meksikai un Kanādai.

Tramps "ir nolēmis Kanādas, Meksikas un Eiropas Savienības gadījumā nepagarināt [uz tām attiecinātos] izņēmumus, un tādēļ tām no pusnakts tiks noteikts 25% tarifs tēraudam un 10% alumīnijam," žurnālistiem ceturtdien sacīja Ross.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers pēc ASV paziņojuma par tarifu noteikšanu tērauda un alumīnija importam no ES sacīja, ka ES tuvāko stundu laikā paziņos par pretpasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!