Foto: LETA

Rīgas domes Pilsētas īpašumu komiteja domes sēdē rosinās sadalīt Mežaparka Lielās estrādes otrās atjaunošanas kārtas būvprojektu divās kārtās, jo divos gados sarežģītības dēļ to nevar pabeigt, trešdien intervijā Latvijas Radio informēja komitejas vadītājs Oļegs Burovs ("GKR").

"Tas ir B posms – ārkārtīgi sarežģīts projekts, ja mēs runājam par jauno estrādes ēku. Ar ko tas ir sarežģīts? Ar metāla konstrukciju, par ko es gribu pateikt – tādas pasaulē nekur nav," skaidroja Burovs. Lai realizētu projektu pilnībā,"nepieciešams strādāt gandrīz ekstremālā režīmā", vajadzīgs vismaz divu gadu un astoņu mēnešu vai trīs gadu termiņš. Tas nozīmētu par gadu pārcelt Skolēnu dziesmu un deju svētkus, pret ko iebilst Izglītības un zinātnes ministrija.

Rīgas domes Īpašumu komitejas vadītājs iezīmēja divus risinājumus. Vieglākais būtu nedarīt neko līdz 2020.gadam,kad notiks Skolēnu dziesmu un deju svētki. To pats Burovs neatzīstot par labu risinājumu. Otrs risinājums, pie kā departaments strādājot pēdējās trīs nedēļas, ir būvprojekta sadalīšana divās daļās.

Pirmo daļu varētu pabeigt pēc diviem gadiem uz Skolēnu dziesmu un deju svētkiem. "Galvenais nosacījums, lai to var nodot ekspluatācijā, Lai Būvniecības kontroles valsts birojs var to pieņemt. Un trešais galvenais nosacījums, lai ir ievērotas visas akustikas prasības," skaidroja Burovs.

Uz jautājumu, vai tas neradīs sadārdzinājumu otrās kārtas būvniecības izmaksām, Burovs Latvijas Radio atbildēja, ka departaments vēl gaida no arhitektiem izmaksu aprēķinu. Viņš cerot, ka izmaksas varētu būt līdzīgas vai mazākas par 77 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), proti, iepriekš prognozētās summas.

"Lēti tas nav, bet, protams, ir iespēja no kaut kā atteikties, ekonomēt," sacīja Burovs. Viņš uzsvēra, ka estrāde nepieciešama ne tikai dziesmu svētkiem, bet arī vasarā te varētu notikt pasaules mēroga koncerti.

Jau ziņots, ka ar estrādes pārbūves darbiem galvenokārt paredzēts palielināt tās ietilpību un plūsmas, lai dziedātāju un skatītāju nomaiņa notiktu dinamiskāk, kā arī uzlabot estrādes skanīgumu. Skatītāju lauka pieejamību iecerēts uzlabot, izveidojot skatītāju piekļūšanu no abām estrādes pusēm, kā arī izveidojot lielākas kāpnes nokļūšanai skatītāju sēdvietās. Savukārt estrādē iecerēts veidot vairākas uzejas no aizmugures puses pa visu perimetru, lai paātrinātu koristu nomaiņu. Projekta autori ir arhitekti Austris Mailīts un Juris Poga .

Mežaparka Lielās estrādes pārbūves projekts tiek izstrādāts, ievērojot 2013. gadā Rīgas pašvaldībā apstiprināto kultūras un atpūtas parka Mežaparks lokālplānojumu. Ja šobrīd esošā svētku estrādes teritorijas platība ir 91 997 kvadrātmetri, tad 2018. gadā pēc pārbūves tā tiks palielināta līdz 146 430 kvadrātmetriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!