Foto: F64

Lai cīnītos ar importēto preču cenu dempingu, Eiropas Parlaments (EP) trešdien lems par noteikumiem, kas Eiropas Savienībai (ES) ļautu piemērot augstākas muitas nodevas importam par dempinga cenām, kā arī subsidētam importam no trešajām valstīm, portāls "Delfi" noskaidroja EP.

Kā norāda likuma virzītāji, tas palīdzēs aizsargāt kā darba vietas, tā rūpniecību ES, jo plānots, ka, nosakot muitas tarifus, tiek ņemtas vērā izmaksas, ko ES uzņēmumiem rada starptautisko sociālo un vides standartu ievērošana.

Muitas tarifi gan nav vienīgais, ar ko noteikumu apstiprināšanas gadījumā jārēķinās importētājiem. Paredzēts, ka turpmāk dempinga lietas tiks izmeklētas ātrāk un tajās varēs iesaistīties arī arodbiedrības. Savukārt Eiropas Komisija (EK) novēros apstākļus eksportētājvalstīs.

Runājot par plānoto likumdošanu ne reizi vien parlamentā un medijos izskanējis vārds – Ķīna – un spriests par to, kā jaunie noteikumi var ietekmēt tirdzniecības attiecības ar šo Tālo austrumu valsti. Kā portālam "Delfi" norādīja EP deputāts un Starptautiskās tirdzniecības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Jans Zahradils (ECR, Čehija), lai arī noteikumi nav fokusēti uz konkrētu valsti un Ķīna tajos nav minēta, tie var ietekmēt savstarpējās tirdzniecības attiecības. Tiesa, jauno noteikumu iespējamo ietekmi uz starptautiskajām tirdzniecības attiecībām pagaidām vēl pāragri vērtēt. Vienlaikus gan Zahradils atgādināja, ka noteikumi nav pārskatīti jau vairāk nekā 20 gadu, lai gan globālā tirdzniecības aina ir krietni mainījusies.

EP ziņotājs Kristofers Fjelners (EPP, Zviedrija) iepriekš norādījis, ka tirdzniecības aizsardzības instrumenti ir viens no tirdzniecības politikas strīdīgākajiem jautājumiem, vienlaikus gan viņš uzsvēris noteikumu iespējamo pozitīvo ietekmi uz vietējiem ražotājiem. "Kopā ar jauno anti-dempinga metodoloģiju, mēs esam modernizējuši mūsu tirdzniecības aizsardzību, padarot to efektīvāku, caurspīdīgāku un izmeklēšanā nostādot mazos un vidējos uzņēmums tādā pat līmenī kā lielās kompānijas," pērn, panākot neformālo vienošanos ar EP deputātiem, teica Fjelners.

Par instrumentiem cīņai ar vides un sociālo dempingu EP deputāti un dalībvalstu ministri neformāli vienojās jau pērnā gada decembrī, taču tie vēl jāapstiprina plenārsēdē. Ja noteikumi tiks apstiprināti, tie stāsies spēkā dienu pēc publicēšanas ES oficiālajā vēstnesī, kas varētu notikt jūnija pirmajā pusē.

Jau ziņots, ka pagājušā gada decembrī stājas spēkā jaunie Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības aizsardzības tiesību akti, kas mainīja veidu, kā ES cīnās ar importu par dempinga cenām un subsidētu importu no valstīm, kurās pastāv būtiski valsts izraisīti tirgus kropļojumi. Ar tiem tiek ieviests jauns veids, kā aprēķināt, vai produktu importā ES no valstīm, kuru ekonomika ir izkropļota valsts iejaukšanās dēļ, ir konstatējams dempings – tā sauktā anti-dempinga metodoloģija.

Darbs pie šīm izmaiņām sākts jau 2014. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!