Foto: Shutterstock

Pēdējo trīs gadu laikā strauji audzis Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) kreditēšanas indekss privātpersonu segmentā, apliecinot ekonomikas izaugsmi, iedzīvotāju spēju aizņemties līdzekļus savu vajadzību apmierināšanai un arī banku gatavību izsniegt aizdevumus. Vienlaikus kreditēšanas indekss uzrāda arī iedzīvotāju piesardzību – privātpersonu segmentā spēja aizņemties līdzekļus kopumā ir augstāka nekā vēlme to darīt.

Kreditēšana privātpersonu segmentā pērn turpinājusi stabilu izaugsmi, 2017. gadā tā bijusi pat straujāka nekā gadu iepriekš, sasniedzot 104 procentpunktus un iezīmējot kreditēšanas klimata uzlabošanos privātpersonu segmentā par 4 procentpunktiem, kas ir straujākais kāpums trīs gadu laikā, liecina LKA izstrādātā indeksa jaunākie dati. Salīdzinājumā ar 2016. gadu indeksa rezultāti 2017. gadā iezīmē īpaši strauju izaugsmi iedzīvotāju spējā aizņemties (+8 procentpunkti). Tiesa, vēlme aizņemties nav augusi tik strauji (+2).

2017. gadā būtiskas izmaiņas bija vērojamas arī banku sektorā – komercbanku vēlme kreditēt privātpersonas pagājušā gada laikā augusi par 11 procentpunktiem. Viens no svarīgākajiem faktoriem, kas pozitīvi ietekmējis banku vēlmi kreditēt, ir augošā privātpersonu spēja aizņemties. Tā atspoguļojās gan banku kredītu atteikumu skaita samazinājumā, gan kredītu piedāvājumos.

"Pēdējos gados, Latvijai piedzīvojot stabilu ekonomisko izaugsmi, audzis ne tikai vidējais atalgojums valstī, bet sarucis arī bezdarba līmenis, kas ir būtiski indikatori iedzīvotāju kredītspējas pieaugumam. Ēnu ekonomika joprojām ir biežākais šķērslis, lai aizņemtos, tomēr banku pieredze rāda, ka arvien vairāk iedzīvotāju ir spējīgi uzņemties saistības, pateicoties stabilai ienākumu plūsmai un caurspīdīgai līdzekļu izcelsmei. Arī saistību pildīšanas rādītāji ir ļoti labi, un bankas šīs izmaiņas ņem vērā, pielāgojot kredītu piedāvājumu esošajai situācijai," stāsta LKA kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, "Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas atbalsta daļas vadītājs Baltijā Ainars Balcers.

"Latvijas iedzīvotāju materiālā situācija kopumā uzlabojas, līdz ar to banku gatavība izsniegt aizdevumus aizvien pieaug. Banku spēja un vēlme kreditēt ir augsta. Izsniegto kredītu apjoms galvenokārt ir saistīts ar klientu vēlmi un spēju aizņemties. Ņemot vērā, ka ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir 22% apmērā no IKP, tas joprojām negatīvi ietekmē klientu spēju aizņemties, tādējādi kavējot straujāku izaugsmi, īpaši privātpersonu segmentā," komentē LKA valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa. Viņa arī piebilst, ka lai arī lēnāk, pieaug vēlme aizņemties, un var prognozēt kreditēšanas aktivitātes pieaugumu. Piemēram, aizvien vairāk iedzīvotāju izskata iespēju iegādāties vai būvēt savu mājokli, ko pozitīvi ietekmē arī valsts atbalsta programmas, kas jau darbojas.

LKA kreditēšanas indekss privātpersonu segmentā ir komplekss mērījums, kas raksturo Latvijas iedzīvotāju spēju un vēlmi aizņemties, kā arī banku sektora spēju un vēlmi kreditēt. Tā ietvaros kopumā analizēti 14 dažādi rādītāji, piemēram, maksājuma kavējumi, izmaiņas bezdarba līmenī, ēnu ekonomikas īpatsvars, banku sektora finanšu dati, patērētāju noskaņojums u.c., tādējādi veidojot pilnvērtīgu ainu par kreditēšanas kā ekonomikas dzinējspēka komplicētību. LKA indeksu izstrādājusi, sadarbojoties ar vadošajiem Latvijas speciālistiem ekonomikas un kreditēšanas jomā, kā arī analizējot labākos starptautiskās prakses piemērus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!