Foto: LETA

Saeimas lēmumu neapstiprināt viņu Latvijas Bankas padomes locekļa amatā Edvards Kušners saista ar vēlmi ietekmēt Latvijas Bankas neatkarību.

"[Lēmuma] patiesie iemesli ir tomēr saistīti ar nacionālās bankas neatkarību, politisko neatkarību, neitralitāti," pauda Kušners. Viņš norādīja, ka, iespējams, mērķis ir "ātri pārņemt ietekmi Latvijas bankā".

Kušners akcentēja, ka deputāti pašlaik īsteno "bīstamu spēli ar uguni", jo ikviena Latvijas Bankas padomes locekļa prombūtne pašlaik būtiski apdraud centrālās bankas lemtspēju. Latvijas Bankas padomei ir nepieciešams saglabāt lemtspēju, bet pašlaik tā strādā ar minimālo kvorumu, skaidroja Kušners.

Kā ziņots, Saeimas vairākums ceturtdien nolēma neapstiprināt Kušneru uz vēl vienu pilnvaru termiņu Latvijas Bankas padomes locekļa amatā.

Par Kušnera pārapstiprināšanu nobalsoja 36 deputāti, pret bija 14, bet atturējās - 28. Vēl astoņi deputāti balsojumā nepiedalījās. Kušneram nelabvēlīgi nobalsoja Zaļo un zemnieku savienības un "Saskaņas" deputāti, kuriem piebalsoja atsevišķi "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK politiķi un partejisko piederību nomainījušie tautas kalpi.

Arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vairākums iepriekš nolēma nerekomendēt parlamentam Kušnera apstiprināšanu amatā. No atsevišķiem politiķiem kā arguments pret viņa kandidatūras atbalstīšanu izskanējusi arī pēdējo gadu situācija finanšu sektorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!