Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pērn nebanku kredītdevēju kopējais kredītportfelis, salīdzinot ar 2016. gadu, pieaudzis 16%, sasniedzot 612,21 miljonu eiro, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārskats par nebanku patērētāju kreditēšanas tirgus darbību 2017. gadā.

Lai gan izsniegto kredītu skaits pērn sarucis, audzis izsniegtās naudas apjoms. Pērn patērētājiem no jauna izsniegti kredīti 586,63 miljonu eiro apmērā, kas ir par 48 miljoniem eiro vairāk nekā 2016. gadā.

Portfeļa pieaugums vērojams visās kreditēšanas jomās, taču lauvas tiesu no jauna izsniegtajos kredītos aizņem distances kredīti. Tie lēšami 41% jeb 238,58 miljonu eiro apmērā no visiem jaunizsniegtajiem kredītiem.

Būtiski audzis bez maksas izsniegto distances kredītu apjoms, kas savukārt novedis pie augoša pagarināto kredītu skaita, trešdien preses konferencē pastāstīja PTAC direktore Baiba Vītoliņa. Īpaši palielinājies tādu distances kredītu skaits, kas pagarināti trīs un vairāk reizes.

Kopējais distances kredītu pagarinājumu skaits palielinājies par vairāk nekā 40%. Pērnā gada izskaņā nebanku kredītdevēju portfelī bez pagarinājuma bija vien 35,7% distances kredītu ar atmaksu vienā maksājumā.

Vērtējot kopējo nebanku kreditētāju kredītportfeļa kvalitāti, PTAC novērojis straujāko uzlabojumu pēdējo četru gadu laikā. Uzlabojums lielā mērā panākts uz ilgstošu kavējumu samazināšanas rēķina, kas varētu liecināt, ka sabiedrības atbrīvojušās – cedējušas, pārdevušas – to portfeļa daļu, kas tiek kavēta virs 90 dienām.

Ar transportlīdzekli vai citu objektu nodrošinātie kredīti pērn no jauna izsniegti 172,01 miljona eiro apmērā. Savukārt patēriņa kredītos pērn izsniegti 122,52 miljoni eiro, bet kredīti pret kustamas lietas ķīlu – 41,34 miljonu eiro apmērā. Pērn hipotekārie kredīti veidojuši vismazāko summu no kopējā kredītportfeļa – 12,17 miljonus eiro.

Kopumā pērnā gada nogalē Latvijā darbojās 59 licencēti nebanku patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji. Distances kreditēšanas pakalpojumus sniedza 22 sabiedrības, patēriņa kredītus 21 sabiedrība, kredītus pret kustamas lietas ķīlu 19 sabiedrības, hipotekāros kredītus – 13 –, bet līzinga un citus ar transportlīdzekļa vai cita objekta (izņemot nekustamo īpašumu) nodrošinājumu saistītus kredītus sniedza 14 sabiedrības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!