Foto: Delfi kolāža

Latvijas lielāko importētāju topā atrodami tādi pazīstami uzņēmumi kā "Latvijas gāze", "Orlen Latvia", "Maxima Latvija" u.c., liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) atlase speciāli "Delfi".

2017. gadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās sasniedza 25,42 miljardus eiro – par 2,81 miljardu eiro jeb 12,4 % vairāk nekā 2016. gadā, liecina CSP dati. No tā imports veidoja lielāko daļu – 14,03 miljardus eiro, un tas ir par 14,5% jeb 1,78 miljardiem eiro vairāk nekā gadu iepriekš.

Saraksta pirmajās vietās ir gan "tīrie" importētāji, kuri savas preces ieved un pamatā pārdod Latvijā, gan arī tādi uzņēmumi, kas Latviju izmanto par savu izplatīšanas kanālu, daļu preču pārdodot šeit un daļu – eksportējot tālāk uz ārvalstīm. Pie pirmajiem var minēt enerģētikas kompāniju "Latvijas gāze", degvielas vairumtirgotāju "Orlen Latvija", būvmateriālu veikalu "Depo DIY" u.c. Savukārt, piemēram, "Samsung Electronics Baltics" un "Elko grupa" virza daļu savu preču plūsmu caur Latviju.

Tai pašā laikā lielāko importētāju topā, vienīgi zemākās vietās, ir atrodami arī Latvijas lielākie preču eksportētāji – "Latvijas finieris" (36-40 lielāko grupā), "Valmieras stikla šķiedra" (31-35 lielāko grupā), "Dobeles dzirnavnieks" (46-50 lielāko grupā) utt. Esot mazai un atvērtai ekonomikai ar nepietiekošiem resursiem, bez importa būtībā nav iedomājama vietējā ražošana.

Piecu lielāko importētāju apjoms pērn veidoja 12% no visa importa vērtības, savukārt pirmā simtnieka – 43%. Jāatgādina, ka importa ciparos lomu spēlē, piemēram, aviokompānijas "airBaltic" 20 pasūtītās "Bombardier CS300" lidmašīnas, kas sāktas piegādāt 2016. gadā un plānots saņemts visas līdz 2019. gada beigām.

Šī gada pirmajā ceturksnī Latvijas importa vērtība veidoja 3,4 miljardus eiro, kas ir par 5,2% jeb 168,1 miljonu eiro vairāk nekā pērn attiecīgā periodā. Arī kopumā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās palielinājās par 344,7 miljoniem eiro (5,8%), sasniedzot 6,26 miljardus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!