Foto: LETA

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja grozījumus Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) likumā, kas paredz noteikt sešu gadu amata pilnvaru termiņu regulatora padomes locekļiem, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Šobrīd likums pilnvaru termiņa ierobežojumu padomes locekļiem nenoteic.

Paredzēts arī, ka viena un tā pati persona par priekšsēdētāju, viņa vietnieku vai padomes locekli varēs būt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Ar grozījumiem arī plānots mainīt FKTK padomes locekļu līdzšinējo iecelšanas kārtību, paredzot, ka padomes locekļus amatā ieceļ Saeima pēc FKTK priekšsēdētāja un finanšu ministra kopīga priekšlikuma. Līdzšinējā kārtība noteic, ka pēc kandidatūru saskaņošanas ar Latvijas Bankas (LB) prezidentu un finanšu ministru padomes locekļus amatā ieceļ un no amata atbrīvo FKTK priekšsēdētājs.

Ņemot vērā, ka patlaban padomes locekļi vienlaikus var pildīt arī FKTK departamentu vadītāju pienākumus, likumprojektā paredzēts, ka viņu amata pilnvaras kā padomes locekļiem izbeidzas līdz ar jaunu padomes locekļu iecelšanu Saeimā.

Maksimālā pilnvaru termiņa noteikšana visām FKTK vadošajām amatpersonām un izmaiņas padomes locekļu iecelšanas kārtībā nepieciešamas, lai regulējumu saskaņotu ar citiem likumiem, kas nosaka pilnvaru termiņu ierobežojumus vadošos amatos ieceltām amatpersonām. Tas veicinās institūciju attīstību un mazinās stagnācijas, kā arī korupcijas riskus, norādīts likumprojekta anotācijā. Likumprojekta iesniedzēji skaidrojuši, ka deleģējums Saeimai amatā iecelt arī FKTK padomes locekļus nodrošinās to, ka padomes lēmumu pieņemšanā piedalās amatpersonas, kas saņēmušas parlamenta uzticības mandātu, un tas savukārt nodrošinās patstāvīgo iestāžu demokrātisko leģitimitāti.

Tiesa, aizvadītajā nedēļā politiķi neoficiālos komentāros laikrakstam "Diena" šos grozījumus saistīja ar jautājumu par LB padomes locekļa Edvarda Kušnera atkārtotu apstiprināšanu amatā. Saskaņā ar "Dienas" vēstīto FKTK likuma grozījumi faktiski ļautu veikt "tīrīšanu" regulatorā un "sakārtot laukumu" maksātnespējas administratoru interesēs.

Saskaņā ar "Dienas" vēstīto, likuma izmaiņas, kuras šonedēļ apsprieda un apstiprināja koalīcija, ļautu septembrī ar Saeimas balsojumu nomainīt trīs no pieciem FKTK padomes locekļiem, amatā atstājot vien padomes priekšsēdētāju Pēteru Putniņu un viņa vietnieci Guntu Razāni. Laikraksts arī norādīja, ka gadījumā, ja regulatora padomes locekļus turpmāk iecels Saeima, tas teorētiski paver politiskās tirgošanās iespējas par kandidatūrām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!