Foto: DELFI

Privatizācijas aģentūra (PA) un tās meitas sabiedrības pērn valsts budžetā ieskaitījušas 91,45 miljonus eiro, informēja PA.

Otrdien akcionāru sapulce apstiprināja PA gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu, kas ietver arī koncernā ietilpstošās meitas sabiedrības. Saskaņā ar konsolidēto gada pārskatu PA un tās meitas sabiedrības 2017.gadā valstij ir pārskaitījušas naudas līdzekļus 91,45 miljonu eiro apmērā.

2017.gada 31.decembrī PA koncernā ietilpa PA un četras meitas sabiedrības - "Reverta" ar līdzdalību kapitālā 96,89%, SIA "Reap" ar dalību kapitālā 100%, SIA "Hiponia" ar dalību kapitālā 100% un SIA "FeLM" ar dalību kapitālā 100%.

2017.gadā no valsts īpašumu privatizācijas, atsavināšanas un valsts īpašumu iznomāšanas PA ir pārskaitījusi valsts budžetā 17,29 miljonus eiro, savukārt 2016.gadā tie bija 5,39 miljoni eiro. Kopumā PA ir noslēgusi 258 pirkuma līgumus un privatizācija pabeigta 123 valsts īpašumā esošiem objektiem. Papildus PA ir atmaksājusi Valsts kasei 36,92 miljonus eiro, no kuriem 34,73 miljoni eiro novirzīti aizdevuma pamatsummas atmaksai, bet 2,19 miljoni eiro procentu maksājumu samaksai.

Koncernā ietilpstošā "Reverta" ir profesionāls problemātisko aktīvu pārvaldīšanas uzņēmums. Atbilstoši Eiropas Komisijas 2014.gada 9.jūlija lēmumam 2017.gada 1.jūlijā tika uzsākta "Reverta" likvidācija. Pagājušā gadā "Reverta" ir veikusi Valsts kasei procentu maksājumus par valsts atbalsta izmantošanu 19,87 miljonu eiro apmērā.

2017.gada 17.novembrī PA dibināja meitas sabiedrību "Reap" ar darbības mērķi - pārņemt Finanšu ministrijas prasījumu un izlietot tā nodrošinājumā esošas ķīlas tiesības uz "Reverta" aktīviem.

Koncernā ietilpstošā "Hiponia" nodarbojas ar problemātisko aktīvu, t.i., kredītportfeļa un nekustamo īpašumu portfeļa, kas pārņemti no VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka", pārvaldīšanu un pārdošanu. Pakāpeniski realizējot savus aktīvus, "Hiponia" pagājušā gadā Valsts kasei atmaksāja 17,37 miljonus eiro, no kuriem 15 miljoni eiro novirzīti pamatsummas atmaksai, bet 2,37 miljoni eiro procentu un citiem maksājumiem par valsts atbalsta izmantošanu.

Koncernā ietilpstošās PA meitas sabiedrības "FeLM" darbības mērķis ir prasījuma pret maksātnespējīgās AS "KVV Liepājas metalurgs" pārvaldīšana un pakāpeniska līdzekļu atgūšana. Atbilstoši "KVV Liepājas metalurga" mantas pārdošanas plānam, pērn veiktas nepieciešamās darbības, lai sadarbībā ar pārējiem nodrošinātajiem kreditoriem uzturētu metalurģijas uzņēmuma ieķīlāto mantu un atrastu potenciālos "KVV Liepājas metalurga" aktīvu pircējus.

Ministru kabinets 2017.gada 6.jūnija sēdē atbalstīja valsts līdzdalības saglabāšanu PA, kā arī noteica vispārējo stratēģisko mērķi - nodrošināt profesionālu valsts kapitāla daļu un problemātisko aktīvu pārvaldību, kā arī PA turējumā esošo aktīvu, kas nav nepieciešami valsts funkciju īstenošanai, atsavināšanu un privatizāciju. Atbilstoši valdības noteiktajam stratēģiskajam mērķim tika izstrādāta un šogad apstiprināta PA vidēja termiņa darbības stratēģija 2018.-2020.gadam.

PA un tās meitas sabiedrības savas darbības rezultātā līdz 2017.gada 31.decembrim ir izstrādājušas koncernā ietilpstošo uzņēmumu portfeļus, samazinot koncerna kopējos aktīvus līdz 204,49 miljoniem eiro, no kuriem PA un tās konsolidēto meitas sabiedrību "Hiponia", "FeLM" un "Reap" īpašumi, kas ir atspoguļoti to bilancēs, bija 67,59 miljoni eiro, savukārt valsts īpašumi, kas ir iekļauti PA zembilancē - 136,9 miljoni eiro. "Reverta" konsolidācijā netika iekļauta, un tās kopējie aktīvi 2017.gada 31.decembrī bija 9,81 miljona eiro apmērā.

PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs stāstīja, ka PA kā koncerns 2017.gadu ir pabeidzis ar ļoti labiem rādītājiem. "Mums valstij izdevies pārskaitīt būtiski vairāk līdzekļu nekā iepriekšējos gados un darbs meitas uzņēmumos notiek saskaņā ar restrukturizācijas plāniem, kas pamatā saistīti ar portfeļu izstrādi un līdzekļu atgūšanu meitas uzņēmumos. Šogad atbilstoši apstiprinātajai darbības stratēģijai koncentrēsimies uz privatizācijas procesa pabeigšanu un profesionālas valsts aktīvu pārdošanas platformas attīstīšanu," sacīja Loginovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!