Foto: Shutterstock
Eiropas Parlamenta (EP) iniciatīva līdz 2023.gadam aizliegt izmēģinājumus ar dzīvniekiem kosmētikas līdzekļu pārbaudēs Latvijas kosmētikas ražotājus būtiski neietekmēs, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Kosmētikas ražotāju asociācijas (LAKRA) valdes priekšsēdētāja Ieva Plaude-Rēlingere.

Viņa atzīmēja, ka saukli "non-animal tested" jeb "netestēts uz dzīvniekiem" kā mārketinga ziņu pagājušā gadsimta 80.gadu vidū radīja ASV kosmētikas ražotājs "Clinique", kas kompānijai radīja miljoniem dolāru lielu peļņu. Tomēr Eiropas Savienībā (ES), pēc viņas teiktā, sen neviens kosmētikas ražotājs netestē kosmētiku uz dzīvniekiem un arī Latvijā tas netiek darīts. "Tas ir aizliegts ar likumu un patiesībā nav ne mazākās vajadzības arī to darīt, jo ir citas – daudz modernākas metodes," uzsvēra Plaude-Rēlingere.

Viņa skaidroja, ka patlaban izmēģinājumi ar dzīvniekiem kosmētikas līdzekļu ražošanā ir aktuāla saistībā ar Ķīnu un citām Āzijas valstīm, kur taupības nolūkos importēto un atsevišķos gadījumos arī vietējo produkciju mēdz pārbaudīt uz dzīvniekiem.

"Līdz ar to EP iniciatīva līdz 2023.gadam visā pasaulē aizliegt izmēģinājumus ar dzīvniekiem kosmētikas līdzekļu pārbaudē Latvijas ražotājiem diemžēl nekādu pievienoto vērtību nedos," norādīja LAKRA valdes priekšsēdētāja.

Kā ziņots, šā gada 3.maijā EP deputātu pieņemtā rezolūcija rosina ES uzņemties diplomātisku iniciatīvu, lai līdz 2023.gadam visā pasaulē tiktu aizliegti izmēģinājumi ar dzīvniekiem kosmētikas līdzekļu pārbaudē.

Kā informēja EP Informācijas birojā Latvijā, ES jau kopš 2013.gada aizliegts pārdot kosmētiku, kuras izstrādē veikti izmēģinājumi ar dzīvniekiem. EP deputāti norāda, ka aizliegums nav traucējis attīstīties nozarei, kurā nodarbināti apmēram divi miljoni cilvēku. Aptuveni 80% pasaules valstu gan joprojām ļauj veikt izmēģinājumus ar dzīvniekiem un pārdot šādi pārbaudītu kosmētiku.

EP deputāti rezolūcijā norāda arī uz trūkumiem ES sistēmā, jo atsevišķi kosmētikas līdzekļi tiek izmantoti izmēģinājumos ar dzīvniekiem ārpus ES, pēc tam veicot citas pārbaudes un laižot tos tirdzniecībā jau ES. Viņi arī norāda, ka vairums kosmētikas līdzekļu sastāvdaļu tiek izmantotas arī citos produktos - zālēs, mazgāšanas līdzekļos, pārtikā, tāpēc izmēģinājumi ar dzīvniekiem, iespējams, veikti cita tiesiskā regulējuma ietvaros.

Rezolūcijā teikts, ka nopietna problēma joprojām ir uzticamas dokumentācijas trūkums saistībā ar kosmētikas līdzekļiem, kas ES importēti no trešajām valstīm. ES būtu jāraugās, lai neviens no ES tirgū laistajiem līdzekļiem kādā citā valstī nebūtu testēts ar dzīvniekiem.

EP deputāti aicina ES līderus izmantot savus diplomātisko sakaru kanālus, lai panāktu vispārēju aizliegumu kosmētikas nozarē izmantot testus ar dzīvniekiem. Tas būtu darāms, ANO struktūrā noslēdzot starptautisku konvenciju, kas šādu praksi aizliegtu. Aizliegums būtu jānosaka pirms 2023.gada, norāda EP deputāti.

Nesaistošā rezolūcija tika pieņemta ar 620 balsīm, pret balsojot 14, bet 18 deputātiem atturoties.

Atbilstoši 2016.gadā veiktai Eirobarometra aptaujai, 89% eiropiešu uzskata, ka ES būtu jādara vairāk, lai pievērstu uzmanību dzīvnieku labturības jautājumiem visā pasaulē. 90% ES iedzīvotāju piekrīt, ka ir svarīgi noteikt augstus dzīvnieku labturības standartus, ko atzīst visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!