Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pērn bankās veikusi vairāk pārbaužu, kuru mērķis ir novērst noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas riskus. Komisija arī ievieš jaunu IT sistēmu, kas nodrošinās datu labāku analīzi un naudas atmazgāšanas risku uzraudzību padarīs efektīvāku.

Uzraugot naudas atmazgāšanas riskus, pērn FKTK veica četras plānotas klātienes pārbaudes un divas mērķa klātienes pārbaudes, kā arī 166 plānotas neklātienes pārbaudes un 46 mērķa neklātienes pārbaudes. Salīdzinājumam – 2016. gadā FKTK veica trīs plānotas klātienes pārbaudes, divas mērķa pārbaudes klātienē, 58 plānotas neklātienes pārbaudes un 15 neklātienes mērķa pārbaudes. 2016. gadā arī 12 ar ārvalstu klientiem strādājošās bankās pārbaudes par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas risku novēršanu veica specializēti ASV uzņēmumi.

FKTK pagājušajā gadā veica 185 tematiskās pārbaudes naudas atmazgāšanas novēršanas jomā (2016. gadā – 23).

Banku uzraugs pērn arī biežāk nekā 2016. gadā pieprasījis datus, kuru mērķis ir gūt labāku pārskatu par naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas risku rādītājiem. Pagājušajā gadā veikti 117 šādi pieprasījumi, 2016. gadā – 61.

FKTK vērš uzmanību, ka kopš 2016. gada klātienes pārbaudes naudas atmazgāšanas risku uzraudzības jomā tiek veiktas atbilstoši jaunai, uzlabotai metodoloģijai, kas izveidota, balstoties uz Eiropas Banku iestādes vadlīnijām un ASV konsultāciju uzņēmuma "Navigant Consulting" ieteikumiem. Līdz ar to pārbaudes kļuvušas plašākas.

Ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu apkarošanu Latvijā nodarbojas vairākas institūcijas. FKTK atbildībā ir uzraudzīt, vai bankās izveidotas atbilstošas pārvaldības un kontroles sistēmas naudas atmazgāšanas risku novēršanai, vai bankas ievēro prasības par klientu risku izvērtēšanu, ievēro starptautiskās sankcijas, ziņo par aizdomīgiem darījumiem u.tml.

Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas risku uzraudzību atbild FKTK Atbilstības departaments, kurā strādā 19 cilvēki. FKTK speciālistu skaits šajā uzraudzības jomā tika vairākkārt palielināts 2016. gadā.

FKTK Atbilstības departamenta analītiskā kapacitāte vēl tiks stiprināta, jo tiks ieviesta jauna IT sistēma, kuras datu analīzes rīki uzlabos klātienes un neklātienes pārbaužu efektivitāti un kas ļaus labāk analizēt informāciju par banku klientiem, to patiesā labuma guvējiem, klientu pārskaitījumiem u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!